Studiu: Celulele tumorale din mielomul multiplu afectează sistemul imunitar

0
268

Un studiu recent a arătat cum celulele tumorale din mielomul multiplu modifică sistemul imunitar, oferind noi perspective pentru tratamente mai eficiente și o mai bună înțelegere a evoluției acestei boli, conform Science Immunology.

Studiul, realizat de o echipă internațională de cercetători din Berlin și Heidelberg, a descoperit că, atunci când celulele tumorale din mielomul multiplu pătrund în os, acestea devin extrem de diverse și afectează răspunsul imun în zona respectivă. Descoperirile recente ar putea aduce progrese semnificative în diagnosticarea și tratamentul acestei forme de cancer al măduvei osoase.

Mielomul multiplu este un cancer incurabil al măduvei osoase, care se dezvoltă adesea discret, nefiind observat mult timp. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea leziuni ce duc la distrugerea osului și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Studiul realizat de cercetători din cadrul Institutului de Sănătate Charité din Berlin, alături de alți parteneri internaționali, și-a concentrat atenția asupra modului în care celulele mielomului se comportă atunci când pătrund în os și se înmulțesc.

Potrivit echipei de cercetători, „celulele tumorale se diversifică drastic atunci când ies din măduva osoasă, iar acest fenomen influențează și celulele imunitare din leziunile canceroase.” Astfel, celulele canceroase nu doar că se transformă într-o varietate mai mare, dar și modifică răspunsul sistemului imunitar din zona respectivă, ceea ce poate ajuta tumorile să supraviețuiască și să se răspândească mai ușor în alte regiuni ale corpului.

De asemenea, echipa de cercetători a folosit tehnologii de vârf, precum omica spațială și analizele unicelulare, pentru a examina cum reacționează sistemul imunitar la aceste schimbări. Unul dintre cercetători, „dr. Niels Weinhold, șeful departamentului de cercetare translațională în domeniul mielomului”, a explicat: „Bănuim că această diversitate ajută celulele canceroase să se adapteze la supraviețuirea în afacerea osului, permițându-le să se răspândească în alte zone ale corpului.”

Un alt aspect semnificativ descoperit a fost interacțiunea dintre celulele tumorale și cele imunitare. „Se pare că există o co-evoluție între celulele tumorale și cele imunitare, în care ambele părți reacționează la schimbările celeilalte, a spus profesorul Simon Haas, unul dintre autorii studiului. Această interacțiune complexă ar putea influența negativ sau pozitiv lupta organismului cu cancerul. Astfel, cercetătorii își propun să înțeleagă mai bine cum se poate valorifica această interacțiune pentru dezvoltarea unor terapii mai eficiente.

Pentru a realiza aceste cercetări, echipa a analizat eşantioane de țesut din leziunile de mielom, care au fost prelevate din diferite zone ale corpului, fie prin biopsii ghidate imagistic, fie în timpul intervențiilor chirurgicale pe oasele predispuse la fracturi. „Analiza celulelor unice și tehnologiile multiomice spațiale ne-au permis să investigăm simultan o gamă largă de proprietăți ale mii de celule individuale, luând în considerare poziția lor exactă în țesut,” a declarat dr. Llorenç Solé Boldo, autor principal al studiului.

Studiul deschide noi perspective pentru diagnosticarea mielomului multiplu, având în vedere că în prezent, probele pentru diagnostic sunt de obicei recoltate din creasta iliacă a pacienților. Rezultatele acestui studiu sugerează că probele prelevate din zonele unde celulele canceroase și imunitare se află într-o interacțiune intensă ar putea oferi o evaluare mai precisă a stadiului bolii și ar ajuta la personalizarea tratamentului. „Aceste zone ar putea fi mai potrivite pentru recoltarea de probe și ar permite o evaluare mai precisă a cancerului pentru ajustarea terapiei,” au adăugat cercetătorii.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgență București își extinde gama de servicii medicale
Articolul următorCercetătorii japonezi au descoperit că luteolina previne încărunţirea părului