Cercetătorii japonezi au descoperit că luteolina previne încărunţirea părului

0
262

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Nagoya sugerează că luteolina, un antioxidant din legume, ar putea încetini procesul de încărunţire a părului, prin menţinerea funcţiei melanocitelor, oferind noi posibilităţi în îngrijirea părului, conform mdpi.com.

În mod tradițional, încărunțirea părului este văzută ca un semn inevitabil al îmbătrânirii, dar cercetările sugerează că acest proces ar putea fi încetinit prin administrarea luteolinei, un antioxidant care se găsește în legume precum țelină, broccoli, morcovi, ceapă și ardei. Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Nagoya identifică luteolina ca un potențial agent anti-încărunțire, cu posibilitatea de a fi aplicat în produse destinate păstrării culorii naturale a părului.

Studiul a comparat efectele luteolinei cu alte două antioxidanți – hesperetin și diosmetin – în cazul șoarecilor care au fost crescuți pentru a experimenta un proces similar cu încărunțirea părului uman. Șoarecii care au primit luteolină au păstrat blana neagră, spre deosebire de ceilalți șoareci, care și-au văzut blana devenind gri. Aceste rezultate au fost surprinzătoare pentru cercetători, deoarece doar luteolina, nu și celelalte antioxidanți, a arătat efecte semnificative asupra menținerii culorii părului.

„Acest rezultat a fost surprinzător”, a spus profesorul Masashi Kato, cel care a condus studiul. „Deși ne aşteptam ca antioxidanţii să aibă, de asemenea, efecte anti-încărunţire, doar luteolina, nu hesperetin sau diosmetin, a demonstrat efecte semnificative. Această constatare sugerează că luteolina poate avea un efect medicinal unic care previne încărunţirea.”

Mecanismul prin care luteolina previne încărunțirea

Efectul anti-încărunțire al luteolinei se leagă de modul în care aceasta influențează endotelinele, proteine importante pentru comunicarea celulară. Cercetătorii au descoperit că tratamentele cu luteolină au conservat expresia endotelinelor și receptorii acestora, protejând activitatea melanocitelor, celulele responsabile de pigmentarea părului. Aceasta a împiedicat declinul pigmentării părului care apare de obicei odată cu vârsta.

„În mod interesant, luteolina a avut efecte limitate asupra ciclurilor de producție de păr, indicând că impactul său principal este asupra pigmentării, mai degrabă decât asupra creşterii sau căderii părului”, a explicat profesorul Kato, subliniind faptul că luteolina ar putea deveni o soluție promițătoare pentru prevenirea încărunțirii legate de vârstă.

Cercetările recente sugerează că luteolina, deja disponibilă ca supliment atât pentru uz topic, cât și oral, ar putea deveni un ingredient-cheie în produsele pentru îngrijirea părului, contribuind la păstrarea culorii naturale a părului pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, studiile sugerează că luteolina poate fi un remediu viabil nu doar pentru prevenirea încărunțirii, ci și pentru alte afecțiuni legate de vârstă, inclusiv pierderea părului.

„Ar fi interesant de investigat dacă efectele anti-îmbătrânire ale luteolinei ar putea fi aplicabile şi altor modificări legate de vârstă, inclusiv pierderea părului (calviţia)”, a adăugat dr. Kagawa, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

 

Articolul precedentStudiu: Celulele tumorale din mielomul multiplu afectează sistemul imunitar
Articolul următorAsigurații beneficiază de servicii medicale acordate off-line, pe perioada de indisponibilitate a PIAS