Studiu: Celulele T induse de infecția COVID-19 răspund la noile variante de virus SARS-CoV-2

0
290

O componentă esențială a sistemului imunitar, cunoscută sub numele de celule T, care răspunde la combaterea infecției din versiunea originală a noului coronavirus pare să protejeze și împotriva a trei dintre cele mai preocupante noi variante de virus, potrivit unui studiu de laborator din SUA publicat marți.

Mai multe studii recente au arătat că anumite variante ale noului coronavirus pot submina protecția imună împotriva anticorpilor și vaccinurilor.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), care au arătat că celulele T par să joace un rol important de protecție suplimentară, scrie Reuters.

”Datele noastre, precum și rezultatele altor grupuri, arată că răspunsul celulelor T la COVID-19 la persoanele infectate cu variantele virale inițiale pare să recunoască pe deplin noile variante majore identificate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia”, a declarat Andrew Redd de la NIAID și Johns Hopkins University School of Medicine care au condus studiul, citat de Reuters.

Cercetătorii au analizat sângele de la 30 de persoane care s-au vindecat de COVID-19 înainte de apariția noilor variante mai contagioase.

Din aceste probe au identificat o formă specifică de celule T care era activă împotriva virusului și au căutat să vadă cum au evoluat aceste celule T față de variantele în cauză din Africa de Sud, Marea Britanie și Brazilia.

Cercetătorii au descoperit astfel că răspunsurile celulelor T au rămas în mare parte intacte și au putut recunoaște practic toate mutațiile din variantele studiate.

Rezultatele se adaugă unui studiu anterior care a sugerat că protecția celulelor T pare să rămână intactă împotriva variantelor.

Cu toate acestea, cercetătorii NIAID au spus că sunt necesare studii mai ample pentru a confirma descoperirile. ”Este necesară monitorizarea continuă a variantelor care scapă atât de anticorpi, cât și de protecția celulelor T”, a spus Redd, citat de Reuters.

Lucrarea a fost acceptată pentru publicare în Open Forum Infectious Diseases, dar nu a fost încă examinată de alți specialiști.

Articolul precedentAvocatul Poporului: Niciuna din cele 20 de hotărâri din 2021 ale CNSU nu a fost publicată în Montorul Oficial
Articolul următorProf. dr. Gheorghe Burnei, condamnat definitiv la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare