Studiu: Cafeina poate avea impact negativ asupra diagnosticului si tratamentului tensiunii arteriale crescute

0
313

Cercetatorii din Western University (Ontario) si Lawson Health Research Institute (Londra) au aratat ca prin consumul unei cesti de cafea dimineata se pot afecta negativ diagnosticul si tratamentul pentru tensiunea arteriala ridicata, potrivit unui comunicat de presa al Institutului.

Oamenii de stiinta au constatat cum consumul ocazional de cafea afecteaza actiunea blocantelor canalelor de calciu, o clasa de medicamente prescrise frecvent pentru scaderea tensiunii arteriale. Mai precis, blocantele canalelor de calciu relaxeaza si dilata vasele de sange, ceea ce inseamna ca sangele curge mai usor si astfel (se) scade tensiunea arteriala.

Pentru a testa ipoteza lor, cercetatorii au invitat 13 persoane cu o varsta medie de 52 de ani si cu tensiune arteriala normala sa participe la experiment.

Oamenii de stiinta au efectuat trei tipuri de teste pe subiecti, separate in timp pana la o saptamana. Astfel, inainte de fiecare test, participantii la studiu nu au consumat timp de 48 de ore nicio ceasca de cafea, produse care contin cafeina sau alte alimente si produse care intefereaza cu mecanismul de actiune a blocantelor canalelor de calciu (alcool, grapefruit, marmelada, tutun sau alte medicamente).

Dupa aceasta saptamana, participantii au fost impartit in trei greupe, respectiv un grup a baut doua cesti de 300 mililitri de cafea neagra, un alt grup au luat doza maxima de blocant canal de calciu (10 mg), iar pentru al treilea grup s-au asociat blocantul canalului de calciu cu o ceasca de cafea. Dupa aceea, s-a masurat tensiunea arteriala tuturor persoanelor participantilor la studiu.

Rezultatele acestui experiment au aratat ca in cazul participantilor care au evitat consumul de cafea pentru doua zile cafeina s-a eliminat din organism, iar cand acestia au baut iarasi cafea, tensiunea arteriala a crescut. De altfel, in grupul persoanelor care au consumat numai cafea s-au inregistrat valori foarte crescuteale tensiunii arteriale. Mai precis, tensiunea arteriala a crescut intr-o ora dupa ce acestia au consumat cafea, iar acest efect a durat pana la cateva ore. De asemenea, si in grupul participantilor la care s-au asociat cafeaua cu blocantul canalelor de calciu s-au raportat niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale decat in randul celor care luau doar monoterapia cu blocant.

Cercetarii explica faptul ca tensiunea arteriala crescuta ar putea aparea prin afectarea de catre cafeina a efectelor blocantelor canalelor de calciu asupra vaselor de sange, se mentioneaza in comunicatul de presa.

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati de faptul ca daca un pacient bea o cafea inainte de a vizita medicul se pot complica atat diagnosticul, cat si tratamentul acestuia. Mai exact, cresterea acuta a tensiunii arteriale poate duce la supra-prescrierea medicamentelor antihipertensive.

Conducatorul cercetarii subliniaza faptul ca 15-20% dintre persoanele care consuma cafea pot intampina acest efect. De asemenea, oamenii care beau cafea de doua ori pe saptamana sau mai putin ar putea inregistra cresteri ocazionale ale tensiunii arteriale. in cazul altor oameni, aceasta crestere tensionala poate sa fie mai mare decat in cazul altor persoane.

Bolile cardiovasculare sunt prima cauza de deces la nivel mondial, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, desi majoritatea dintre aceste boli pot fi prevenite cu ajutorul strategiilor la nivel populational prin abordarea factorilor de risc comportamental, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesanatoasa si obezitatea, lipsa de activitate fizica si consumul de alcool.

Articolul precedentRaport: Pe mesele romanilor se pot afla legume sau fructe care contin pana la sapte tipuri de pesticide
Articolul următorAsociatia de Podiatrie lanseaza in premiera, in Romania, „Manualul de Biomecanica in Patologia Piciorului si a Gleznei”