Studiu: Bauturile fara zahar nu sunt mai bune in obtinerea si pastrarea unei greutati sanatoase fata de cele care contin zahar

0
55

Bauturile fara zahar sau asa zise „bauturi dietetice” nu sunt mai eficiente in obtinerea si mentinerea unei greutati sanatoase in comparatie cu acelea care contin zahar sau indulcitori artificiali, se arata in trei studii independente (Imperial College London, Universitatii din Sao Paulo si Universitatii Federale din Pelotas).

Bauturile indulcite artificial sunt alternative ale bauturilor cu zahar – nu contin zahar, insa in locul zaharului sunt adaugati indulcitori artificiali. Aceste bauturi sunt adesea cunoscute ca versiuni „dietetice” ale bauturilor racoritoare si sunt percepute de catre consumatori ca o optiune mai sanatoasa pentru aceia care doresc sa piarda in greutate sau sa isi reduca aportul de zahar.

Pentru a demonstra acest lucru, specialistii au luat in considerare studiile observationale in care au constatat ca acesti indulcitori pot provoca un mecanism de compensare prin stimularea receptorilor de gust dulce. Cu alte cuvinte, acestia provoaca cresterea poftei de mancare si stimularea secretiei hormonilor intestinali. De asemenea, stiindu-se ca aceste substante sunt scazute in calorii, pot amplifica aceste efecte si astfel persoanele sa consume excesiv astfel de produse. De aceea, o astfel de reactie in lant poate duce, potrivit concluziilor specialistilor, la crestere in greutate, obezitate, precum si complicatii legate de metabolism – diabet zaharat tip 2.

Cu toate acestea, studiile de observatie sunt vulnerabile la asa-numita cauzalitate inversa – adica persoanele cu obezitatea ar putea tinde sa consume mai multe bauturi dietetice in incearcarea acestora sa isi controleze greutatea, in loc ca efectele bauturilor cu indulcitori sa fie cresterea greutatii lor.

Articolul precedentManagerul Spitalului Clinic Colentina, dr. Bogdan Andreescu, a fost demis
Articolul următorDSU: Peste 9.700 de interventii medicale au avut loc in ultimele 24 de ore in Romania