Aspirina urmează să fie evaluată ca un posibil tratament pentru COVID-19,  într-unul dintre cele mai mari studii din Marea Britanie care analizează o serie de tratamente potențiale pentru această boală.

Peste 2.000 de pacienți ar urma să primească aleatoriu 150 mg de aspirină, în fiecare zi. Datele de la acești pacienți vor fi comparate cu cele obținute de la ce puțin 2.000 de alți pacienți care primesc doar standardul de îngrijire prevăzut în cazul îmbolnăvirii cu virsul SARS-Cov-2, anunță Reuters.

Aspirina poate reduce riscul formării cheagurilor și i-ar putea ajuta în acest sens pe unele dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Totuși, aspirina crește riscul de sângerare internă și afectează rinichii, dacă este administrată pe o perioadă mai lungă de timp.

Mai multe medicamente pentru COVID-19, testate în studiul RECOVERY

Alte tratamente testate în studiul RECOVERY mai sunt antibioticul comun azitromicină și cocktailul de anticorpi Regeneron. Cel din urmă i-a fost administrat și președintelui SUA, Donald Trump, după ce contractase SARS-CoV-2.

Studiul RECOVERY a fost primul care a arătat că dexametazona, un steroid care este, de asemenea, ieftin și disponibil pe scară largă, ar putea salva viețile persoanelor grav bolnave de COVID-19.

Spre deosebire de medicamentul remdesivir al companiei biofarmaceutice Gilead, care a fost aprobat ca tratament COVID-19 în Statele Unite, dar a avut rezultate slabe într-un mare studiu organizat de Organizația Mondială a Sănătății, aspirina este un tratament mult mai ieftin.

Potrivit studiului, medicamentul antimalaric hidroxiclorochină, promovat inițial de Donald Trump, nu a avut beneficii în tratarea pacienților cu COVID-19.