Organizația Mondială a Sănătății a prezentat etapele dezvoltării unui vaccin, acțiuni necesare care dau asigurări că este sigur și funcționează.

Astfel, în prima etapă, au loc studiile pre-clinice, în care vaccinul este testat pe animale, urmărindu-se eficiența și siguranța, realizându-se inclusiv studii de infecții de control, potrivit OMS.

Ulterior are loc studiul clinic de fază 1. În această etapă, grupuri mici de voluntari adulți, sănătoși, primesc vaccinul pentru a testa siguranța.

Apoi, urmează studiul clinic de fază 2, etapă în care vaccinul este administrat persoanelor care au caracteristici similare cu ale celor pentru care este destinat noul vaccin, potrivit OMS.

După studiul clinic de fază 2 urmează studiul clinic de fază 3. În această etapă vaccinul este administrat mai multor mii de persoane, pentru testarea eficienței și siguranței.

Potrivit OMS, ulterior acestei etape are loc supravegherea după punerea pe piață, respectiv faza 4. Studii continue au loc acum după ce vaccinul este aprobat și autorizat, pentru a monitoriza efecte adverse și pentru a studia reacțiile pe termen lung ale vaccinului în populație.

Ultima etapă a dezvoltării unui vaccin este realizarea de studii ale infecțiilor de control. Acum, au loc studii în care administrarea unui vaccin este urmată de expunerea la agentul patogen împotriva căruia vaccinul trebuie să ofere protecție. Astfel de studii nu sunt obișnuite la oameni, din motive etice, potrivit OMS.