Studiu APC: Jumatate dintre salamurile feliate contin in 100 g produs peste 76% din cantitatea de sare recomandata zilnic de OMS

0
15

51% dintre salamurile feliate contin in 100 grame de produs peste 76% din cantitatea de sare recomandata zilnic de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit studiului Asociatiei Pro Consumatori (APC) realizat in cadrul Campaniei Nationale de Informare si Educare,”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”.

Analiza continutului de sare din salamurile feliate achizitionate si selectate indica faptul ca in 100 de grame de salam feliat cantitatea de sare variaza intre 1,7 grame si 6 grame, potrivit unui comunicat al APC.

Desi cantitatea de sare recomandata de OMS este de 5 grame de zilnic, romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare „iodata”.

Ad in title

Acest consum ridicat de sare explica rata ridicata a hipertensivilor – circa 40% din populatia adulta a tarii noastre – precum si numarul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale, se atrage atentia in Studiul APC.

Persoanele care consuma o cantitate mai mare de sare decat recomandarile prezinta o presiune sanguina mai mare si un risc crescut de hipertensiune arteriala. De asemenea, consumul excesiv de sare a fost asociat si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare, precum insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiunile rinichilor si litiaza renala, edem, accident vascular cerebral, osteoporoza.

Un adult are nevoie zilnic de 1,6 grame de sodiu. Aceasta cantitate de sodiu se gaseste intr-o lingurita rasa de sare.

O solutie pentru a reduce consumul de sodiu este inlocuirea sarii cu arome si condimente.

Sodiul dubleaza riscul aparitiei unui accident vascular cerebral. De asemenea, sodiul creste tensiunea arteriala si este un factor favorizant in aparitia tulburarilor grave de metabolism, afectand rinichii si ficatul, se arata in comunicatul APC.

Studiul Asociatiei Pro Consumatori (APC) s-a realizat prin achizitionarea din hipermarketuri sau supermarketuri a 51 tipuri de salam feliat. Prin studiul APC se urmareste sa se atraga atentia asupra continutului acestor produse si potentialelor efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Articolul precedentRecuperarea in neuropatia diabetica
Articolul următorStudiu: Salamul feliat poate contine intre 7.9% si 50% grasimi