Studiu american: Gena IDH1 – Marker de predictie in astrocitomul anaplazic

0
26

Noile descoperiri sugereaza ca o gena mutanta, IDH1, ar putea fi marker de predictie pentru o forma rara de cancer cerebral, conform Medical News Today aici.

Pacientii din acest studiu, care au avut o gena mutanta IDH, adica gena IDH1, au trait in medie 7.9 ani dupa diagnosticare fata de 2.8 ani pentru pacientii care prezentau gena nealterata IDH.

Studiul Universitatii din Ohio, Statele Unite ale Americii, a fost facut in faza III a studiului clinic RTOG 9813, care a implicat 301 de pacienti cu astrocitom anaplazic. Cercetatorii au evaluat eficacitatea radioterapiei, plus efectele oricarui medicament chimioterapic, ce contine temozolomida, un alchilant, care opreste diviziunea celulelor canceroase, sau etil-nitrouree.

Ad in title

Co-autorul studiului a constatat ca statutul genei IDH nu este doar de biomarker de prognostic de clasificare al gliomului anaplazic, dar exista o tendinta care sugereaza ca gena IDH ar putea fi si un biomarker de predictie important pentru a stabili carui tip de pacienti ar trebui administrata chimioterapia.

Studiul a fost prezentat la reuniunea anuala de la Chicago a Societatii Americane de Oncologie Clinica.

Studiul clinic a aratat ca nu este nicio diferenta semnificativa in supravietuirea pacientilor care iau temozolomida comparativ cu pacientii care au luat etil-nitrouree chiar si dupa o urmarire de 3.6 ani. Cu toate acestea, studiul a aratat o rata de supravietuire mai buna pentru pacientii care au prezentat gena IDH mutanta, IDH1.

Astrocitoamele provin din astrocite, celulele in forma de stea care dau celulelor nervoase energia necesara printr-o redirectionarea a fluxului sangelui, prin aportul oxigenului si glucozei.

Astrocitoamele anaplazice sunt tumori de gradul III cerebrale care pot deveni tumori de grad IV, numite glioblastoame.

Durerile de cap, convulsiile, pierderea memoriei sau schimbarile comportamentale sunt semnele timpurii ale bolii.

Articolul precedentEurobarometru: Consumul de tutun in UE a scazut cu 2%
Articolul următorOMS Europa: 25,2% din nasteri sunt realizate prin operatii de cezariana