Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal

0
6

Romania se situeaza pe locul 4, respectiv 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si respectiv 15 ani fumeaza saptamanal. Iar asta in ciuda evolutiei pozitive incepand cu anul 2004, se arata intr-un comunicat de presa al Initiativei 2035 Fara Tutun, care citeaza date furnizate de Institutul National de Sanatate Publica si ultimele studii in randul acestor categorii de varsta (GYTS 2013, HBSC 2014, Johns Hopkins 2016).

in acest context, organizatiile membre ale Initiativei 2035 Fara Tutun considera ca autoritatile romane trebuie sa intervina ferm si consecvent pentru accelerarea scaderii numarului de copii si tineri care incearca si ulterior continua consumul produselor din tutun.

Mai exact, membrii Initiativei 2035 Fara Tutun au solicitat, printr-un document de pozitie, autoritatilor romane sa initieze modificarile legislative care sa adreseze situatia de „urgenta de sanatate publica” reprezentata de consumul de tutun in randul adolescentilor si tinerilor in Romania, conform comunicatului de presa.

Totodata, membrii organizatiilor isi arata ingrijorarea si fata de promovarea consumului produselor din tutun incalzit, care prezinta de asemenea riscuri pentru sanatate.

„Consideram ca este de datoria expertilor in sanatate publica, care s-au alaturat voluntar acestei campanii, sa ia pozitie fata de aceste incercari si sa reafirmam determinarea membrilor Initiativei 2035 Fara Tutun de a oferi fundamentarea stiintifica si medicala a propunerilor noastre. in acest context, am observat tentativele de influentare a opiniei publice din Romania in a crede ca diverse institutii europene din domeniul sanatatii publice ar recomanda anumite tipuri de produse din tutun, mai precis produsele din tutun incalzit. Se face, in toate aceste comunicari publice, o confuzie intentionata si vadit co-interesata intre diversele tipuri de produse din tutun, in incercarea evidenta de a profita de reglementari apartinand unora dintre aceste categorii sau de lipsa de reglementare a altora. Aceasta este o interpretare complet non-conforma cu realitatea si complet neadaptata la situatia de sanatate publica a Romaniei”, se arata in comunicat.

Articolul precedentProiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Articolul următorMii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului