Studii: Glutamatul de sodiu poate fi trigger in declansarea astmului bronsic

0
18

in 1908, Dr. Kikunae Ikeda,Tokyo – Japonia, a extras glutamatul de sodiu din alge. Mai tarziu au aparut si efectele.

Primele efecte ale glutamatului de sodiu (E621, MSG) s-au enuntat si documentat in 1968, incluzand probleme de oboseala, motilitate si tonus scazute, palpitatii cardiace. Alte simptome raportate si dezbatute indelung fac subiect de cercetare catre o posibila corelatie cu glutamatul de sodiu.

in 1995, Federatia Societatii Americane de Biologie Experimentala (FASEB) a publicat primele reactii: arsuri ale cefei, bratelor si pieptului, zvacniri la nivelul fetei, dureri in piept, palpitatii, dureri de cap, rinita, dureri ale cefei cu iradiere in brate sau spate, fierbinteli, ameteli, oboseala, numindu-le pe toate ca fiind simptome complexe ale MSG. in acelasi an, FASEB a publicat rapoarte complete cu privire la MSG care ar fi un trigger pentru unii pacienti care au astm si sunt mai sensibili la aditivii alimentari.

Ad in title

in mai 2009, un review din revista Alergia Clinica si Experimentala a notat ca se recomanda o studiere a posibilei legaturi dintre E621 si astm. in acelasi raport din 2009 s-au mai adus in discutie numarul crescut de urticarii, congestii nazale, stranuturi si E 621. De asemenea, s-a mai observant ca simptomele apareau in primele 15-30 minute si ca dispareau de la sine la 2 ore dupa consumarea unui produs cu E 621. S-a mai notat faptul ca dupa ce pacientii au urmat o dieta fara E-uri, simptomele au disparut complet.

Daca exista dubii cu privire la folosirea E 621, atunci bucataria chinezeasca e locul in care aditivul acesta se gaseste cel mai frecvent, iar efectul lui este cunoscut ca „simptomul mancarii chinezesti”. Alte alimente sunt chipsurile de cartofi, carnurile congelate, mezelurile, sosurile, dressing-urile ranch, snacks-urile sarate si aromate. Oricare dintre aceste elemente pot contine MSG. Deoarece MSG se adauga in atat de multe alimente ambalate si procesate, este aproape imposibil sa fie listat pe toate. Ingredientele care contin MSG pot fi listate ca fiind proteina hidrolizata, drojdie autolizata, acid glutamic, extract de drojdie sau alimentele fermentate ambalate, cum ar fi sosul de soia.

E 621 este folosit ca un condiment pentru mancaruri si s-a demostrat ca potenteaza gustul pentru a-l transforma din bun in irezistibil. Clientii din restaurantele asiatice au inceput sa ceara glutamat de sodiu separat, pentru acasa. E 621 este fabricat din melasa (obtinuta din zahar) prin fermentatie. Glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic.

Glutamatul monosodic (E 621) este si un drog si un neurotransmitator. Este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil de o functionare corecta a sistemului nervos. Toate organele interne din corpul nostru contin receptori ai glutamatului. O suprastimulare a receptorilor din creier sau din alte organe duce la numeroase dezechilibre interne si la grave probleme de sanatate ce copiaza simptomele altor boli – fibromialgia sau aritmie cardiaca-, dar sunt diagnosticate gresit si cu prescrieri adesea de medicamente scumpe care au si ele o multime de efecte secundare periculoase.

Folosirea pe scara larga a E 621 in industria alimentara a aprins discutii in randul medicilor pentru ca glutamatul suprastimuleaza activitatea celulei nervoase neuronul. Glutamatul monosodic nu este necesar, dar nici lipsit de pericole.

Daca apare intoleranta la glutamat aceasta nu este o reactie alergica, ci chiar raspunsul organismului uman la suprastimularea cauzata de E 621. Chiar daca exista unele categorii de persoane care nu sufera de reactii explozive consumand glutamat, expunerea pe termen lung la acest drog distruge neuronii. Soia si rosiile contin nivele ridicate de glutamat de sodiu natural, insa forma artificiala (adica glutamatul monosodic) este o substanta chimica pura care se foloseste in cantitati uriase in foarte multe restaurante si magazine „fast-food”. Unele dintre acestea afiseaza chiar mesajul „fara MSG adaugat”, insa ingredientele folosite pentru prepararea diverselor produse pot contine glutamat monosodic.

Cu toate ca glutamatul monosodic (E 621) este afisat pe produs pentru ca asa cer noile regulamente, multi producatori de alimente sunt constienti de faptul ca la ora actuala oamenii privesc cu suspiciune un produs care contine glutamat monosodic (E 621) si cauta sa foloseasca alte cai legale pentru a introduce aceasta substanta in produsele lor.

Cel mai des intalnit ingredient care contine glutamat monosodic este caragenan-ul. Conform legilor in vigoare, nu este obligatorie afisarea pe produs a continutului de glutamat din caragenan. Acesta este un alt aditiv pe care multi producatori – chiar de produse alimentare – il folosesc fie in iaurt, ciocolata, lapte de soia si chiar inghetata pentru a da o consistenta mai groasa alimentelor si sa faca versiuni cu un continut scazut de grasime sa aiba gust. Derivat din algele marine rosii caragenan-ul este de multe ori adaugat la bauturi. Se va gasi in multe shake-uri nutritionale, produse lactate si derivati de lapte. Ingredient chiar in produsele congelate, supe si produse comerciale, caragenan-ul apare insa ca o mare problema, pentru ca poate cauza inflamatia, iritatia intestinului si chiar cancerul.

Se recomanda ca etichetele produselor alimentare sa fie citite pentru a verifica ingredientele suspecte.

Articolul precedentRomania, reprezentata in Grupul de Lucru al Federatiei Internationale de Diabet in problematica piciorului diabetic
Articolul următorCunoaste-ti valorile tensionale! Ziua Mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale 2015