Studii: Boala Alzheimer poate fi depistata in saliva

0
52

Boala Alzheimer poate fi depistata in saliva, arata o cercetare a unui absolvent de Neurostiinte de la Universitatea Alberta din Canada si a colegilor sai prezentata la Conferinta Internationala a Asociatiei Bolii Alzheimer din 2015 (AAIC), conform revistei Medical News Today aici.

Pentru studiul lor, echipa de cercetare a folosit cromatografia lichida – spectrometria de masa (LCMS) pentru a analiza probele de saliva a 22 de participanti cu boala Alzheimer, 25 de participanti cu tulburari cognitive usoare (MCI) – un factor de risc pentru Alzheimer, dar si 35 de subiecti cu cognitie normala.

Cercetatorii au identificat compusii care au fost mai evidenti in saliva participantilor cu Alzheimer si la cei cu MCI, care ii diferentiau de subiectii sanatosi.

Aceste constatari au fost validate intr-o alta proba suplimentara, prezenta la 7 participanti cu boala Alzheimer, 10 MCI si 10 participanti cu functie cognitiva normala.

Analizele suplimentare au aratat ca nivelurile mai ridicate a unei anumite substante in saliva participantilor au fost asociate cu functionarea cognitiva mai saraca. De exemplu, un nivel mai mare de un anumit compus in saliva participantilor cu boala Alzheimer a fost legata de o viteza de procesare mai lenta a informatiilor.

Un alt studiu prezentat la AAIC a aratat ca lichidul cefalorahidian (LCR) a aratat noi cai pentru estimarea declinului pacientilor cu MCI pana la Boala Alzheimer. Realizat de o echipa de cercetatori de la VU University Medical Center din Amsterdam, studiul a inclus 162 participanti fie cu MCI fie cu Alzheimer sau functie cognitiva normala. Toti participantii au avut doua mostre de LCR efectuate pe o perioada de 2 ani.

Echipa a constatat ca participantii cu Alzheimer au avut niveluri mai ridicate de neurogranina – o proteina exprimata in creier – in probele de LCR decat participantii cu MCI si cei cu functia cognitiva normala.

Boala Alzheimer afecteaza aproximativ 5.3 milioane de persoane din SUA si este a sasea cauza de deces in aceasta tara. Se estimeaza ca pana in 2050, aproximativ 13,5 milioane de americani vor avea aceasta afectiune.

in prezent, nu exista niciun singur test pentru a determina daca un individ are sau nu risc de a dezvolta boala Alzheimer.

Un diagnostic pentru boala Alzheimer necesita evaluare amanuntita medicala, inclusiv examenul fizic, neurologic si testarea statusului mental.

in timp ce in prezent nu exista nicio modalitate de a opri progresia bolii Alzheimer sau de a inversa simptomele, diagnosticul precoce poate creste probabilitatea unui pacient sa beneficieze de medicamente care trateaza simptomele starii.

Articolul precedentA doua zi la Scoala de Vara NeuroDiab 2015 – Noutati practice
Articolul următorMii de absolventi de liceu sustin examenul de admitere la Universitatile de Medicina si Farmacie din toata tara