Studenții și liceenii români care studiază în străinătate vor putea beneficia în țară de asigurare de sănătate fără plata contribuției

0
205

Senatul a adoptat recent o propunere legislativă de modificare a legii privind reforma în domeniul sănătăţii: astfel, elevii şi studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei.

În raportul Comisiei de Sănătate pentru propunerea legislativă, se arată că, printr-o interpretare eronată a legii, casele de asigurări de sănătate nu mai recunosc dreptul la asigurare de sănătate fără plata contribuţiei odată ce adolescenții împlinesc vârsta de 18 ani, problema fiind semnalată de o serie de elevi români care învaţă în străinătate dar şi-au păstrat domiciliul în România.

Propunerea va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional

În proiectul inițial erau luați în calcul doar studenții din Uniunea Europeană (UE), Spaţiul Economic European (SEE), Elveţia sau Marea Britanie, dar senatorii au extins aplicarea măsurii în cazul tuturor tinerilor care studiază în străinătate, indiferent de țară, inclusiv al liceenilor.

De fapt, prin proiectul legislativ, se propune adăugarea în Legea sănătății a unei noi categorii de persoane care pot beneficia de asigurare, fără plata contribuție: în acest mod, vor beneficia de asigurare și tinerii care studiază în străinătate.

Printr-un amendament introdus la Senat, lista celor ce pot beneficia de asigurare, fără plata contribuției, s-a extins, cuprinzând acum elevii înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/ școală profesională acreditată precum și studenții sau doctoranzii ce sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată.

Anterior, proiectul viza doar studenţii şi studenţii – doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din Uniunea Europeană/ Spaţiul Economic European/ Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Ce prevede legea

La primul alineat al Articolului 224 din Legea Sănătății unde vor fi adăugați studenții și liceenii români din străinătate, apar acum ca beneficiari de asigurare „copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști”.

Pe lângă cei aceștia, mai beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, și:

  • tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului;
  • soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
  • persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006;
  • femeile însărcinate și lăuzele;
  • persoanele fizice care beneficiază de ajutor social;
  • persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală etc.
Articolul precedentOMS: „Ar putea exista o creștere a numărului și severității clinice a cazurilor de TBC în următorii ani”
Articolul următorPRIMER: România este într-o poziţie vulnerabilă cu privire la disponibilitatea medicamentelor