OMS: „Ar putea exista o creștere a numărului și severității clinice a cazurilor de TBC în următorii ani”

0
133

Pandemia de coronavirus a accelerat creșterea cazurilor de tuberculoză(TBC) și a deceselor în Europa din ultimele două decenii.

Aproximativ 27.300 de persoane au murit în 2021 din cauza tuberculozei în Europa, conform Organizației Mondiale a Sănătății(OMS), în creștere față de 27.000 decese în anul precedent, potrivit unui nou raport al instituției.

Rata cazurilor noi și a recidivelor în regiune, de asemenea, a crescut cu 1,2% față de 2020, într-o inversare care, conform analiștilor „reflectă impactul întreruperii serviciilor TBC cauzate de pandemia Covid-19”.

Privind în perspectiva obiectivului Națiunilor Unite de reducere cu 80% a noilor cazuri de TBC între 2015 și 2030, raportul avertizează că „mai sunt de făcut eforturi considerabile pentru a realiza acest lucru”.

Ar putea exista o creștere a numărului și severității clinice a cazurilor în următorii ani

Autorii studiului au avertizat că impactul pandemiei asupra detectării TBC a „periclitat” „progresul remarcabil” realizat în limitarea infecției în Europa din 2015 prin deturnarea resurselor tuberculozei către combaterea coronaviruslui în 2020 și dificultățile întâmpinate de pacienți în accesarea serviciilor; toate acestea ar fi putut duce la diagnostice întârziate, reducerea urmăririi contactelor și, prin urmare, au permis cazurilor să devină mai severe și mai contagioase.
În urma întreruperii ritmului de prevenție și tratare, „acum este esențial ca serviciile TBC să fie prioritizate și dotate cu resurse adecvate pentru a sprijini măsurile intensificate de sănătate”, au spus autorii studiului.

„Ca atare, se presupune că ar putea exista o creștere a numărului și a severității clinice a cazurilor în următorii ani”, menționează raportul.

Cum se răspândește tuberculoza

TBC se răspândește, cel mai adesea, prin inhalarea particulelor din tusea unei persoane infectate.

Deși aproape oricine poate contacta TBC-ul, cei mai expuși riscului isunt cei care trăiesc într-o țară sau zonă cu nivel ridicat de tubercuoză. De-asemenea, sunt expuse riscului persoanele care includ un contact strâns cu o persoană infectată, cele care au o afecțiune sau care primesc tratamente ce le slăbesc sistemul imunitar, cei foarte tineri sau în vârstă, cei cu sănătate precară din cauza unor factori precum consumul intens de substanțe sau fără adăpost.

Care sunt simptomele

Boala afectează în principal plămânii dar poate afecta orice parte a corpului, inclusiv ganglionii limfatici (glandele), oasele și creierul provocând meningită, conform UKHSA, care enumeră simptome, inclusiv:

  • o tuse persistentă care durează mai mult de trei săptămâni și de obicei provoacă flegmă, care poate fi sângeroasă
  • respirație care se agravează treptat
  • lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate
  • o temperatura mare
  • transpirații nocturne
  • oboseală sau oboseală extremă

Cu tratament adecvat, tuberculoza poate fi vindecată aproape întotdeauna.

Articolul precedentSomnul insuficient poate crește riscul de astm
Articolul următorStudenții și liceenii români care studiază în străinătate vor putea beneficia în țară de asigurare de sănătate fără plata contribuției