Studentii au donat sange in cadrul campaniei „O sansa pentru viata”

0
245

La cortul amplasat in Rectoratul Universitatii Politehnice din Bucuresti, 633 de studenti au participat la o campanile de donare de sange, de-a lungul a 5 zile de campanie.

Tinerilor din Capitala li s-au adaugat alti studenti care au donat sange in celelalte centre din tara.

Campania face parte din programul national ”O sansa pentru viata”, care are drept scop stimularea donarii de sange in Romania, pentru a raspunde nevoii de preparate sangvine din spitalele romanesti. Astfel, programul cuprinde patru sesiuni nationale de recoltare sangvina si o campanie de promovare a importantei donarii de sange pentru salvarea de vieti.

Prima campanie de recoltare a avut loc in perioada 12-16 mai 2008, in 13 centre si a inregistrat peste 3.000 de donatori. Din septembrie 2008, centrele din Brasov si din Ploiesti s-au alaturat initiativei organizatorilor, astfel incat programul cuprinde acum 15 centre participante.

Programul ”O sansa pentru viata” este sustinut de Asociatia REACT si Vodafone Romania, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania.

”Donarea de sange este un act de responsabilitate civica si altruism. 450 de mililitri de sange pot salva pana la trei oameni, la fel cum o interventie chirurgicala complexa poate necesita pana la 3 litri de sange. Tototdata, sangele se reface, astfel incat pericolul pentru donator este minim. Este important sa intelegem cu totii ca viata pacientilor din spitalele romanesti depinde de numarul donatorilor de sange”, a spus dr. Anca Ştefan, presedinte executiv al Asociatiei REACT.

A doua sesiune de recoltare sangvina s-a desfasurat in perioada 20-24 octombrie. Actiunea a urmarit fidelizarea tinerilor care au donat sange in luna mai, in cele 13 centre universitare din tara, dar si atragerea de donatori noi, in special din randul studentilor, din toate cele 15 orase ale tarii: Bucuresti, Brasov, Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Ploiesti, Timisoara, Targu Jiu, Targu-Mures, Resita, si Sibiu.

La finalul celei de-a doua sesiuni de recoltare sangvina din cadrul programului national de donare de sange „O sansa pentru viata”, au fost recoltati 2374 de litri de sange, provenind de la 5275 de donatori.

Articolul precedentMedicamente cu reactii adverse dintre cele mai grave, comercializate in farmacii
Articolul următorRazboiul medicamentelor s-a incheiat!