Medicamente cu reactii adverse dintre cele mai grave, comercializate in farmacii

0
265

O serie de medicamente au reactii adverse foarte grave, printre acestea enumerandu-se si manifestarea tendintelor de suicid. Medicamentele au provocat aproape 5000 de decese in primele trei luni din anul 2008, in Statele Unite, potrivit unui raport realizat de Institute for Safe Medication Practices.

Conform acestui raport, cele mai periculoase medicamente sunt heparina (medicament anticoagulant) si vareniclina (medicament antifumat). Vareniclina a provocat peste 1000 de leziuni si 50 de decese, iar heparina a declansat 779 de leziuni si 102 decese, in decursul primelor luni din anul 2008. Vareniclina si heparina sunt comercializate si in farmaciile din Romania!

Multe persoane care au consumat aceste medicamente au incercat sa se sinucida sau sa se raneasca. intre cazurile inregistrate, se enumera si pierderea cunostintei sau atacuri de apoplexie (pierdere brusca a cunostintei, cauzata de obicei de o hemoragie cerebrala).

De asemenea, alte medicamente precum tranchilizante puternice sau narcotice (oxycodon, fenantyl, morfina, metadona sau hydrocodone) au fost responsabile pentru leziuni si decese. Acetaminofenul (continut de paracetamol) si ibuprofenul se enumera printre primele 10 medicamente care au avut astfel de reactii adverse. Medicamentele au fost folosite si pentru tentativele de suicid.

Institutia care a intocmit acest raport, Institute for Safe Medication Practices, este o organizatie nonprofit, al carui scop este informarea publicului in legatura cu efectele secundare pe care le pot declansa medicamentele.

Articolul precedent270 de locuri suplimentare pentru viitorii rezidenti!
Articolul următorStudentii au donat sange in cadrul campaniei „O sansa pentru viata”