Strategia si Planul National pentru Demente, cu precadere dementa din boala Alzheimer 2014-2020

0
33

Dementa Alzheimer reprezinta pentru tara noastra o adevarata problema de sanatate publica, in conditiile in care aproximativ 300.000 de persoane cu aceasta afectiune nu beneficiaza de ingrijiri si tratamente conform unor standarde medii.

in acest context, Societatea Romana Alzheimer a lansat Strategia si Planul National pentru demente cu precadere dementa din boala Alzheimer, 2014-2020, document ce isi propune recunoasterea bolii ca problema importanta de sanatate in Romania.

„Strategia si Planul pentru Demente este o necesitate. Dementa este declarata o problema de sanatate publica de catre OMS. A fost lansat un raport pe aceasta tema in 2012. Exista rezolutii din 2013 ale Parlamentului European care a facut 66 de recomandari statelor membre. Au fost recomandari ferme atat pentru guvernele statelor membre cat si pentru intreaga societate civila. in Romania, nu trebuie sa uitam, sunt niste studii estimative epidemiologice, nu sunt studii foarte riguroase, dar aproximativ 300.000 de persoane sufera de dementa Alzheimer. Putine dintre aceste cazuri sunt diagnosticate, putine sunt tratate, putine sunt ingrijite conform unor standarde medii”, a declarat prof. univ. dr. Catalina Tudose, presedinte Societatea Romana Alzheimer.

Ad in title

insa pentru aplicarea Strategiei si Planului National de Demente sunt necesare mai multe studii care sa evidentieze si evalueze situatia reala a pacientilor cu Alzheimer, sa identifice resursele si personalul necesar ingrijirii acestor pacienti.

Declaratiile au fost facute in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2014, ce s-a desfasurat in perioada 26 februarie – 1 martie.

Articolul precedentMedicii rezidenti asteapta bursele promise de autoritati
Articolul următorNicolae Banicioiu este noul ministru al Sanatatii