Stilul de viata al bolnavilor cu hipertensiune arteriala

0
58

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor. Daca aveti valori crescute ale tensiunii arteriale suferiti de hipertensiune arteriala. Prof. dr Eduard Apetrei, vorbeste despre cum putem preveni hipertensiunea arteriala. Societatea Romana de Cardiologie a initiat o campanie pentru prevenirea problemelor cauzate de hipertensiunea arteriala denumita Masoara Pentru a Controla. Aflati mai multe despre efectele hipertensiunii arteriale asupra inimii si a celorlalte organe din aceasta emisiune realizata impreuna cu reputatul cardiolog Eduard Apetrei.

Campania „Masoara pentru a controla” se inscrie in randul programelor nationale de preventie si tratament privind hipertensiunea arteriala ca factor de risc al bolilor cardiovasculare, fiind destinata publicului de 30-60 ani. Principalele scopuri ale programului sunt informarea si sensibilizarea, atat a publicului larg cat si a autoritatilor responsabile cu politica sanitara, asupra importantei cunoasterii tensiunii arteriale. Obiectivul final al campaniei este cresterea ratei pacientilor hipertensivi diagnosticati si tratati corect.

in prezent, se estimeaza ca in Romania exista 5-7 milioane de hipertensivi. Conform studiilor de specialitate, hipertensiunea arteriala este prezenta la 40% din populatie, dintre acestia, mai mult de jumatate fiind pacienti nou-diagnosticati. Foarte multi hipertensivi au fost descoperiti inainte de a implini varsta de 40 de ani. Principalii factori care determina aparitia hipertensiunii arteriale sunt modul de viata stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alcoolul, varsta sau ereditatea.

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major al bolilor cardiovasculare, dar si al accidentelor vasculare cerebrale, fiind foarte periculoasa, deoarece adesea, nu prezinta niciun semn sau simptom alarmant. Mentinerea controlului valorilor tensionale normale este esential in conditiile in care bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale sunt printre primele cauze de deces din lume.

Articolul precedentMedicii de familie vor incepe protestele!
Articolul următorCuplurile infertile ar putea beneficia de tratamente gratuite!