Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3

0
286

Una din 10 femei nu a fost la un control ginecologic in ultimii ani, iar 11% dintre ele nu si-au facut analize, a atras atentia Carmen Ungureanu, coordonatorul Programului National de Screening pentru Depistarea Cancerului de Col uterin, in cadrul conferintei-dezbatere cu tema „Politici de Sanatate viabile in afectiunile gineco-oncologice” din deschiderea Forumului National de Gineco-Oncologie, care a inceput in aceasta dimineata, la Bucuresti.

De asemenea, Carmen Ungureanu a atras atentia ca doar trei din zece femei au primit informatii despre preventia si depistarea cancerelor din sfera ginecologica de la medicul de familie si a tras un semnal de alarma, mentionand ca peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3, cand deja este prea tarziu.

in acest context, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, prof. dr. Catalina Poiana, a spus ca pacientele sunt foarte greu de convins sa mearga la control, acesta fiind un aspect la care ar trebui lucrat astfel incat patologiile din sfera gineco-oncologica sa fie depistate din timp. De asemenea, prof. dr. Catalina Poiana a mai adaugat in cadrul conferintei-dezbatere ca un alt aspect la care ar trebui lucrat este pregatirea specialistilor in domeniu.

Numarul insuficient de specialisti din domeniu a fost subliniat si de coordonatorul stiintific al Forumului National de Gineco-Oncologie, prof. dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Potrivit acestuia, alte puncte slabe ale domeniului sunt lipsa resurselor financiare, functionarea deficitara a programelor de screening, dar si absenta standardizarii in domeniu.

Cu toate acestea, prof. dr. Patriciu Achimas-Cadariu a salutat existenta unor centre specializate in domeniu, existenta si buna functionare a Registrului Regional de Cancer din Cluj, dar si finalizarea studiilor de fezabilitate pentru programele de screening de cancer mamar si de col uterin.

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentCongresul National al Societatii Romane de Transplant Medular, editia 2018
Articolul următorMinisterul Sanatatii: Guvernul acorda un ajutor de stat pentru aprovizionarea cu imunoglobulina