Statistici: 5,2% dintre romani au cancer, iar 36,9% cred ca aceasta boala nu poate fi vindecata din cauza lipsei tratamentului

0
46

Cancerul si implicatiile sale, dar si accesul la tratament al persoanelor diagnosticate cu cancer au fost subiecte intens dezbatute in cadrul celei de-a IX-a editii a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), desfasurate in perioada 29 iunie-2 iulie 2017, la Poiana Brasov. Cu acest prilej au fost prezentate si cateva date statistice legate de cancer, boala intalnindu-se la 5,2% dintre romani, si de perceptia afectiunilor oncologice de catre populatie.

Principala temere legata de cancer este aceea ca boala nu poate fi vindecata din cauza lipsei tratamentului (tratament ineficient sau tratament indisponibil), 36,9% dintre romani crezand acest lucru, se arata intr-un comunicat de presa al FABC. De asemenea, 21,1 % dintre romani au o ruda de gradul I cu cancer, iar 45% spun ca un diagnostic de cancer duce intotdeauna la deces. in ceea ce priveste tipul sistemului de sanatate in care prefera sa fie ingrijit, dar si al tratamentului, 65% dintre romani au incredere multa si foarte multa in spitalele private si doar 35% au incredere in cele de stat, in timp ce 75% din populatie considera ca dureaza prea mult pana cand un medicament nou descoperit apare pe piata din Romania. De altfel, doar 1,6% dintre romani stiu cate medicamente noi pentru cancer au fost aprobate in UE in anul 2016.

Mai mult, romanii doresc o mai multa implicare a statului in ceea ce priveste asigurarea unui tratament corespunzator pentru bolnavii de cancer, 68% exprimand aceasta opinie, se mai arata in comunicatul de presa al FABC.

Legat de studiile clinice, 42,2% din pacienti sunt de acord sa participe la un studiu clinic cu un medicament nou impotriva cancerului.

a€œUnul dintre principalele subiecte discutate la Conferinta noastra a fost accesul la tratamentele inovatoare. intarzierea accesului la terapiile noi, care prelungesc viata pacientilor, imbunatatesc calitatea vietii acestora si le ofera sperata, este un motiv de ingrijorare. Un exemplu este cancerul pulmonar, pentru care negocierile de incheiere a unor noi contracte cost-volum intarzie sa inceapa. Pacientii cu cancer pulmonar asteapta sa poata beneficia de terapia imuno-oncologica. Pana cand pot astepta?”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentMinisterul Sanatatii face recomandari populatiei cu privire la perioada de canicula
Articolul următorNoi doze de vaccin hexavalent in tara