Statele membre OMS au ajuns la un acord global pentru prevenirea viitoarelor pandemii

0
70

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat miercuri că statele membre au convenit asupra unui pact internațional, ce are ca scop consolidarea pregătirii globale în fața unor eventuale pandemii. Negocierile, care au durat peste trei ani, s-au încheiat cu un angajament juridic important ce vizează consolidarea securității sanitare globale.

Documentul, care urmează să fie prezentat în luna mai în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, include măsuri concrete pentru prevenirea pandemiilor, schimbul echitabil de informaţii şi resurse, dar şi întărirea capacităţii de răspuns rapid în situaţii de urgenţă sanitară.

Potrivit comunicatului transmis de OMS, ”după mai mult de trei ani de negocieri intense, statele membre ale OMS au făcut un pas important înainte în eforturile de a face lumea mai ferită de pandemii”.

Printre prevederile acordului se numără crearea unui sistem global pentru accesul rapid la agenţi patogeni şi distribuirea beneficiilor rezultate din cercetare, dezvoltarea unui lanţ global de aprovizionare medicală, dar şi sprijinirea capacităților științifice din diverse regiuni ale lumii. Acordul pune accentul și pe reziliența sistemelor naționale de sănătate, pentru a evita blocajele din timpul crizelor viitoare.

Inițiativa este văzută ca un succes diplomatic major pentru OMS, mai ales într-un context în care agențiile multilaterale au fost afectate de reducerea fondurilor din partea unor state influente. Una dintre cele mai notabile evoluții este retragerea Statelor Unite din proces, după ce președintele Donald Trump a emis un ordin executiv în luna februarie prin care a retras oficial SUA din OMS și din cadrul negocierilor.

În ciuda acestui gest, alte țări au continuat procesul și au demonstrat angajamentul pentru cooperare globală. ”Acesta este un moment istoric şi o demonstraţie a faptului că, cu sau fără SUA, ţările sunt hotărâte să lucreze împreună şi la puterea multilateralismului”, a declarat pentru Reuters Nina Schwalbe, fondatoarea grupului de reflecţie Spark Street Advisors.

Pactul va fi supus votului oficial în cadrul reuniunii de politică sanitară globală programate în luna mai. Dacă va fi adoptat, acesta va deveni un instrument internațional obligatoriu, marcând un nou capitol în pregătirea pentru amenințările sanitare de amploare.

Articolul precedentComisia de Sănătate adoptă modificări pentru creșterea accesului la îngrijiri medicale
Articolul următorPacientă de 67 de ani cu arsuri grave, salvată la Timișoara după 46 de zile de tratament intensiv