Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Probioticele – beneficii și mod de acțiune

0
264

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greacă, însemnând ”pentru viață”, potrivit specialiștilor de la Spitalul  ”Victor Babeș” Timișoara.

”Se estimează că tractul gastrointestinal al unui om adult conține 1013 bacterii, de 10 ori numărul de celule eucariote din organism. Pe baza efectului lor asupra mediului intestinal, aceste bacterii pot fi grupate în bacterii benefice şi bacterii dăunătoare. Bacteriile benefice sunt reprezentate de Bifidobacterium și Lactobacillus (tulpinile cel mai frecvent întâlnite şi în formulele de probiotice) care omoară bacteriile dăunătoare”, a explicat prof. univ. dr. Cristina Dehelean, potrivit unei postări pe pagina de Facebook – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Beneficiile probioticelor

Potrivit sursei citate, printre cele mai cunoscute beneficii ale probioticelor se numără:

  • îmbunătăţirea sănătăţii intestinale
  • tratamentul bolii diareice
  • ameliorarea simptomatologiei în cazul sindromului de colon iritabil şi a bolii Crohn
  • prevenirea diareei asociate antibioticelor
  • îmbunătăţirea metabolismului lactozei
  • îmbunătăţirea răspunsului imunitar
  • reducerea colesterolului seric
  • prevenirea cancerului
  • au efect antialergenic

Cum acționează probioticele

Sursa citată arată că probioticele au diferite mecanisme de acțiune.

”Deşi modul exact în care îşi exercita efectele nu este încă pe deplin elucidat, se cunoaşte faptul că acţionează specific asupra colonizării şi normalizării comunităţilor microbiene intestinale perturbate la copii şi adulţi. În acelaşi timp stimulează producţia de acizi graşi care, la rândul lor, au efecte ample nu numai în intestin, ci şi în ţesuturile periferice. Nu în ultimul rând, modulează sistemul imunitar”, a explicat prof. univ. dr. Cristina Dehelean.

”În cazul antibioticelor, atât bacteriile bune, cât şi cele rele sunt distruse din organism. Aşadar, este foarte important să înlocuim bacteriile bune pierdute, pentru a nu crea dezechilibre, acest lucru făcându-se cu ajutorul probioticelor. Însă, tocmai pentru a avea efect, probioticele nu se recomanda a se administra simultan cu antibioticul”, a mai transmis sursa citată.

Articolul precedentRoVaccinare: Persoanele eligibile pentru doza a patra de vaccin împotriva COVID-19
Articolul următorMS: Șapte decese la pacienți cu COVID, de la ultima raportare. La ATI sunt internate 138 de persoane