RoVaccinare: Persoanele eligibile pentru doza a patra de vaccin împotriva COVID-19

0
296
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik

Începând de luni, 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty-Pfizer BioNTech, informează platforma RoVaccinare.

Persoanele eligibile pentru doza a patra de vaccin împotriva COVID-19

Potrivit sursei citate, pot solicita vaccinarea cu doza a patra persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager sau cu o schemă heterologă care include AstraZeneca/ Vaxzevria și vaccinuri de tip ARN mesager.

Vaccinarea cu doza a patra se poate efectua la minimum patru luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Sursa citată arată că doza a patra cu produsul Comirnaty – Pfizer BioNTech poate fi administrată la cerere, astfel:

  • pentru persoanele care au primit 3 doze din vaccinul Comirnaty – Pfizer BioNTech;
  • pentru persoanele care au primit 3 doze din vaccinul Spikevax – Moderna;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Spikevax – Moderna și 1 doză Comirnaty – Pfizer BioNTech;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Comirnaty – Pfizer BioNTech și 1 doză Spikevax – Moderna;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca și 1 doză Comirnaty – Pfizer BioNTech;
  • pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca și 1 doză Spikevax – Moderna;
  • pentru persoanele care au primit 1 doză din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca și 2 doze Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna.

Platforma RoVaccinare transmite că se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Dovada vaccinării cu doza a patra va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

”Pentru persoanele care au primit 2 doze din vaccinul COVID-19 produs de Janssen – Johnson&Johnson sau o doză din acest vaccin și o doză de vaccin de tip ARN mesager Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna (cea de-a 2-a doză fiind doză de rapel-booster), nu există momentan dovezi științifice care să susțină administrarea unei doze de vaccin COVID-19 de tip ARN mesager după doza de rapel”, mai arată sursa citată.

Articolul precedentMonitorul Oficial: Cuantumul alocaţiei de hrană în spitale nu poate fi mai mic de 22 lei pe zi de spitalizare. De când se aplică
Articolul următorSpitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Probioticele – beneficii și mod de acțiune