Spitalul “Victor Babeș” Timișoara poate face teste rapide de gripă

0
29

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor “Victor Babeș” Timișoara a primit primele kit-uri pentru testele rapide de gripă.

Astfel, începând de joi, în laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor “Victor Babeș” Timișoara, se pot realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR testele pentru depistarea gripei.

“Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrarii automatizate a probelor. Acestea se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-COV 2 și presupune operațiuni de extracție, amplificare și detecție”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului.

Ad in title

Reprezentanții spitalului precizează că sensibilitatea și specificitatea acestor teste este de peste 98%.

“Cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2.”, a spus prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit aceleiași surse, aparatul utilizat pentru această analiză folosește o procedură de prelucrare automată, care reduce la minimum influența factorului uman.

Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) și RSV (virusul sincitial respirator de tip A și B).

“Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului SARS COV 2. Il introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o ora. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după doua zile“, spune Valerica Bica Profir, doctor- biolog, Laboratorul de biologie al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara au fost făcute peste 1.400 de teste gripale.

 

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre infecţiile nosocomiale: Evaluare a cazurilor pentru spitalele cu focare de COVID
Articolul următorA murit un voluntar înscris în studiul clinic pentru vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca