Spitalul Municipal Hunedoara a achizitionat un turn laparoscopic de cea mai noua generatie. Ce operatii vor putea fi efectuate cu aparatul

0
350

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a achizitionat un turn laparoscopic de cea mai noua generatie. Aparatul medical in valoare de 125.000 de euro va usura munca medicilor, dar va ajuta si pacientii, care vor beneficia de o perioada de recuperare mult mai mica.

„Ceea ce avem acum in dotare, acest turn laparoscopic, este cel mai bun aparat existent la ora actuala pe piaţa internaţionala. Am optat pentru un turn cu dotari ‘2 in 1’ care sa ne permita sa efectuam şi histeroscopii. Sistemul, foarte performant, se constituie dintr-o mulţime de componente cum ar fi: camera video endoscopica, unitate de procesare video digitala, monitor color HDTV, pompe, canule, ace, pense, electrozi, histeroscop, unitate de electrochirurgie”, a declarat medicul şef al secţiei de obstetrica ginecologie, Melinda Mitranovici, potrivit Agerpres.

Aparatura va fi folosita, pentru inceput, in procedurile de histeroscopie, avand in vedere ca permite intervenţii minim invazive.

„Vom incepe intai de toate cu histeroscopia pentru ca aceasta procedura se aplica la pacientele mai in varsta, in special in ceea ce priveşte suspiciunile legate de cancerele uterine, fibroame intrauterine, tratamentul polipilor, toate acestea fiind intervenţii minim invazive, cu recuperare rapida, spitalizare redusa şi, implicit, costuri mai mici. Noua, ca medici, ne eficientizeaza timpul şi, in mod imbucurator, creşte satisfacţia pacientelor, deoarece complicaţiile postoperatorii şi durerea dupa operaţie sunt mult diminuate, iar rezultatele estetice sunt foarte bune. Sistemul este o provocare pentru noi ca practicieni pentru ca ne da posibilitatea sa diversificam tipurile de intervenţii şi, implicit, sa tratam o patologie diversa”, a precizat Melinda Mitranovici.

Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subţire, numit laparoscop, este introdus in cavitatea abdomenului şi ofera chirurgului o imagine extrem de clara, pe un monitor TV, din interiorul cavitaţii abdominale.

Acest tip de chirurgie este numita „minim invaziva”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate şi, totodata, a impactului minim asupra organismului. 

Articolul precedentProiectul Spitalului Regional de Urgenta Craiova avanseaza
Articolul următorAlcoolul, chiarsi in cantitati mici, poate duce la cancer – studiu