Semnal de alarma privind zaharul din bauturile calde de sezon – studiu

0
357

Cafelele cu lapte si ciocolata calda vandute in perioada sarbatorilor sunt adevarate bombe de zahar. Cercetatorii britanici de la “Action on Sugar” au analizat peste 200 de bauturi si au gasit cantitati impresionante de zahar in cele mai multe dintre ele.

Unele bauturi erau realizate in combinatie din produse vegane cu lapte de vaca. De altfel, o ciocolata calda mare cu aroma de caramel, facuta cu lapte de ovaz si frisca de o companie renumita a inregistrat cel mai mare nivel de zahar. Aceasta continea 23 de lingurite (93,7 grame) de zahar si 758 de calorii, adica un nivel al zaharului regasit in patru briose cu ciocolata alba si capsuni.

Pe locul doi s-a clasat ciocolata calda cu caramel sarat, fabricata cu lapte degresat, care continea 15 lingurite de zahar (aproape 60 de grame) si 503 calorii, iar locul trei a fost ocupat de un preparat cu aroma de turta dulce si lapte de ovaz, cu 14 lingurite de zahar (56,6 grame) si 523 calorii, echivalentul a 17 biscuiti cu crema.

Unele dintre lanturile de cafenele incluse in studiu spun ca ofera clientilor o varietate de optiuni cu continut scazut de zahar, dar si astfel de bauturi „mai decadente”.

Grupul de specialisti de la “Action on Sugar” a atras atentia ca majoritatea clientilor nu stiu cat zahar contin de fapt bauturile, iar optiunile vegane erau considerate mai sanatoase, cand de fapt unele firme au folosit alternative pre-indulcite la laptele de vaca.

Specialistii mai atrag atentia ca daca bautura s-ar realiza cu lapte de migdale in loc de lapte de ovaz, continutul de zahar ar fi mai scazut cu 4,5 lingurite (18 grame).

 

Cat zahar este sanatos?

 

Potrivit expertilor, adultii nu ar trebui sa consume pe zi mai mult de 30 de grame (aproximativ 7 lingurite) de zaharuri adaugate la alimente sau bauturi.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani pot sa primeasca cel mult 24 de grame (6 lingurite) pe zi, iar copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani nu trebuie sa consume mai mult de 19 grame (5 lingurite) pe zi. Specialistii spun ca, in cazul copiilor sub 4 ani, este recomandat sa se evite bauturile indulcite cu zahar si alimentele cu adaos de zahar.

 

 

 

Articolul precedentProiectul Spitalului Regional de Urgenta Craiova avanseaza
Articolul următorAlcoolul, chiarsi in cantitati mici, poate duce la cancer – studiu