Spitalul Judeţean Vâlcea: Microscop robotizat de ultimă generaţie, în premieră în România

0
357

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost dotat cu un microscop robotizat de ultimă generaţie, primul de acest tip din România, care va fi utilizat la intervenţiile chirurgicale realizate în Secţia Neurochirurgie.

„Aparatură medicală de ultimă generaţie, utilizată doar în câteva clinici din Europa, este de astăzi funcţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea! Începând de astăzi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea este beneficiarul unui microscop robotizat de ultimă generaţie, care va fi utilizat la intervenţiile chirurgicale ce urmează a fi realizate în Secţia Neurochirurgie. Aparatul de înaltă performanţă este primul de acest tip din România şi printre puţinele existente în spitalele din Europa, fiind lansat pe piaţă în urmă cu doar un an”, a informat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu, potrivit Agerpres.

Noul microscop va fi utilizat în intervenţiile chirurgicale pentru patologii vaste, asigurându-i chirurgului o mai bună vizibilitate a plăgii operatorii, ceea ce înseamnă o intervenţie cu o precizie mult mai mare şi cu un grad de siguranţă mai ridicat.

Două paciente cu patologie lombară vor fi primii pacienţi operaţi cu ajutorul noului microscop, iar intervenţiile chirurgicale vor avea loc joi.

Potrivit dr. Cătălin Preoteasa, medic specialist în cadrul Secţiei Neurochirurgie a SJU Vâlcea, cu ajutorul noului echipament pot fi operate tumori greu operabile, pot fi efectuate intervenţii pe coloana vertebrală, pe creier, precum şi privind patologia vasculară.

„Diferenţa faţă de ce era până acum este că ne putem extinde paleta operatorie, adică se pot opera tumori mai ascunse, mai profunde, mai greu abordabile, mai prost delimitate, pe care înainte le operam, dar cu rezultate mai mici şi cu recidive”, a spus dr. Cătălin Preoteasa.

Noul microscop a fost achiziţionat cu finanţare de la CJ Vâlcea, în valoare de două milioane lei, la solicitarea medicilor specialişti.

Articolul precedentRomânia și Spania vor colabora în domeniul asistenței medicale primare și prevenirea și controlul bolilor
Articolul următorIncendiu la o secție a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca