Spitalul Județean din Pitești oferă testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

0
162

Un nou program național de prevenție și depistare precoce a leziunilor precanceroase de col uterin a fost lansat oficial, marți, 10 iunie 2025, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești. Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe de presă și marchează începutul unei campanii extinse de testare gratuită, care se va derula până în anul 2029.

Inițiativa face parte din Planul Național de Screening pentru cancerul de col uterin, reglementat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3.735/2024, și este finanțată din Fondul Social European Plus (FSE+). La nivel național, proiectul beneficiază de o alocare de 84,6 milioane de lei, distribuită între opt centre regionale, printre care și cel de la Pitești.

La lansarea oficială au fost prezenți reprezentanți importanți din domeniul medical și administrativ: Adrian Dumbravă, managerul SJU Pitești, Ion Mînzână, președintele Consiliului Județean Argeș, dr. Ștefan Costin – director medical al spitalului și consilier onorific al ministrului Sănătății, dr. Man Mihail – medic șef Serviciu Anatomie Patologică, dr. Marcel Buzatu – medic primar Obstetrică-Ginecologie, și dr. Daniel Uscatu – medic anatomo-patolog, specializat în testare genetică.

Testarea este gratuită, rapidă și neinvazivă, nu necesită trimitere de la medicul de familie, iar accesul este permis inclusiv femeilor care nu sunt asigurate medical. Sunt vizate femeile cu vârste între 25 și 64 de ani, care sunt clinic sănătoase din punct de vedere ginecologic, cu prioritate pentru cele din medii vulnerabile.

„Testarea a început la 1 iunie 2025, iar în cazul în care este identificat un cancer de col uterin, pacienta este direcționată către tratamentul oncologic corespunzător”, au transmis organizatorii.

În cadrul centrului regional Sud-Muntenia, găzduit de Spitalul Județean Pitești, sunt disponibile 1.500 de teste gratuite, în limita fondurilor.

Procesul de screening presupune mai multe etape:

  • Recoltarea secreției vaginale este efectuată de dr. Marcel Buzatu, medic primar obstetrică-ginecologie.

  • Urmează testarea genetică RT-PCR pentru identificarea celor 13 tulpini HPV cu risc oncogen ridicat, realizată de dr. Daniel Uscatu.

  • În cazul depistării unor modificări, se efectuează testul Babeș-Papanicolau, interpretat de dr. Man Mihail.

Articolul precedentMedic endocrinolog: Toxinele cu care intrăm în contact pot contribui la apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancer
Articolul următorSpitalul Victor Babeș semnalează importanța testului PSA, de Ziua Mondială împotriva Cancerului de Prostată