Spitalul Judetean Buzau risca sa se inchida. Medicii spun ca vor demisiona in masa

0
349

Aproximativ 80% dintre medicii Spitalului Judetean Buzau sunt hotarati sa demisioneze in bloc, nemultumiti de salariile mici si de conditiile neprilenice de munca.

„Nu exista o perspectiva viabila pe care sa putem discuta si nici nu exista niciun fel de compensatie financiara pentru efortul in plus pe care il depunem. Mai mult decat atat, de ani de zile plata sporurilor si a pensiilor noastre se face la nivelul salariului din 2009. Asta inseamna ca cel putin jumatate din aceste drepturi ne sunt retinute in mod fraudulos de catre sistem. Concluzia noastra este ca mai jos de atat nu putem sa ajungem. Faptul ca se incearca in continuare si culpabilizarea noastra prin asimilarea cu funtionarii publici ne face sa intelegem ca e o situatie in care trebuie sa luam atitudine printr-o miscare care sa fie acut perceputa de catre guvernanti. si noi consideram ca cea mai expansiva forma este demisia in bloc, sa punem sistemul in situatia de a functiona fara doctori, pentru ca ei ne-au dovedit pana acum ca nu au nevoie de noi prin atitudinea pe care au avut-o fata de noi”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro presedintele Sindicatului Independent al Medicilor Buzau, dr. Victor Ionita.

Potrivit liderului de sindicat, pana in prezent 80% dintre membri si-au exprimat dorinta ca finalizarea procesului sa se faca prin demisie.

a€œN-am nicio indoiala ca aceasta atitudine nu va persista si la urmatoarea Adunare Generala vom valida lista de propuneri si probabil ca vom finaliza si lista celor care doresc sa isi depuna demisia”, a punctat dr. Victor Ionita.

Urmatoarea Adunare Generala a Sindicatului va fi peste doua saptamani. Spitalul Judetean Buzau are in prezent 93 de medici. Daca 80% la suta dintre acestia isi vor da demisia, asa cum si-au exprimat dorinta, spitalul va fi inchis.

intrebat fiind ce se va intampla cu pacientii in cazul in care unitatea va fi inchisa, liderul de sindicat a declarat ca medicii s-au gandit tot timpul la pacienti.

„Noi tot timpul am cerut sa creasca finantarea sistemului, sa creasca finantarea catre spitale pentru imbunatatirea conditiilor, a conditiilor hoteliere si a dotarii cu aparatura, sa putem oferi un serviciu de calitate si in deplina siguranta pentru pacienti. in primul rand la pacienti ne-am gandit. De ani de zile suntem singurii care prin aceste solicitari incercam sa aparam drepturile pacientilor, dar am ramas, intr-adevar, singuri. De fapt, cei care sunt responsabili fata de pacienti sunt cei care colecteaza banii pacientilor si care trebuie sa ii returneze sub forma de servicii. Ori lucrul acesta nu se intampla. Deci noi consideram ca nu noi suntem responsabili in legatura cu ce se va intampla cu pacientii, ci Ministerul Sanatatii sau Guvernul Romaniei”, a mai declarat dr. Victor Ionita pentru www.sanatateatv.ro .

Lista revendicarilor medicilor nu a fost inca finalizata, dar cadrele medicale buzoiene spera la negocieri cu autoritatile.

a€œDaca vocea noastra nu va fi auzita, atunci nu avem alta alternativa. Bineinteles nu dorim sa se ajunga pana la demisia in bloc, dar nici sa stam tot timpul cu bratele incrucisate si sa nu ne auda nimeni”, a conchis liderul de sindicat.

Pana in prezent nu a fost facuta nicio adresa catre Ministerul Sanatatii, fapt confirmat atat de liderul de sindicat cat si de Minister.

a€œNoi nu am primit oficial niciun document in acest sens. Nu stim care sunt revendicarile. Dar, de fiecare data, in orice situatie, Ministerul a fost deschis si a discutat cu toate partile. Cu siguranta ca si de aceasta data cei care au revendicat ceva vor fi chemati la discutii. in ceea ce priveste salariile, Ministerul Sanatatii a propus si Guvernul a decis majorarea veniturilor. La inceputul anului s-a produs o astfel de majorare, urmeaza o a doua majorare cu 25%. La medicii tineri, Ministerul Sanatatii a deblocat bursele pentru rezidenti. Deci exista deschidere. Dar, repet, referitor la situatia spitalului din Buzau, pana in prezent nu avem nicio solicitare oficiala. De altfel, Spitalul Judetean Buzau nu mai este in administrarea Ministerului Sanatatii, dar colegii de la Directia de Sanatate Publica Buzau sunt mandatati pentru a discuta cu reprezentantii spitalului si ai sindicatului in vederea gasirii unor solutii”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Daca Spitalul Judetean Buzau va fi inchis, mii de pacienti vor fi nevoiti sa se indrepte catre alte institutii medicale. Anul trecut, nu mai putin de 32.000 de pacienti au fost tratati la Spitalul Judetean Buzau, potrivit datelor statistice publicate pe site-ul institutiei. in ceea ce priveste numarul de consultatii, aproape 87.000 au fost realizate in 2014 de medicii buzoieni.

Articolul precedentPersoanele cu diabet zaharat din Romania, printre primele care vor avea acces la tratament cu insulina de ultima generatie
Articolul următorTerapia intensiva de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in mijlocul unei dispute