Spitalul Clinic Sf. Maria din București, despre acreditarea activității de transplant pulmonar

0
477

Spitalul Clinic Sf. Maria din București intenționează să depună dosarul de acreditare pentru activitatea de transplant pulmonar imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al unității sanitare.

”Referitor la expirarea acreditării care permite efectuarea de transplant pulmonar, începând cu 9 martie 2021, vă informăm că Spitalul Clinic Sf. Maria are pregătit dosarul de acreditare și intenționează să îl depună la Agenția Națională de Transplant imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19”, se arată în comunicatul de presă.

Începând din luna martie 2018, și pe parcursul anului 2019, în cadrul spitalului s-au efectuat cu succes un număr de 8 transplanturi pulmonare.

În contextul pandemiei de COVID-19 însă, efectuarea de transplant pulmonar nu a mai fost posibilă.

Astfel, ”după izbucnirea pandemiei, în cursul anului 2020, Clinica de ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria a îngrijit cu devotament sute de pacienți cu forme grave de COVID-19, fiind desemnată în acest sens de către Ministerul Sănătății. În acest fel, personalul medical din cadrul spitalului înțelege să își facă datoria față de pacienții forme grave de COVID-19 pe care îi are în îngrijire, lăsându-i totodată Ministerului Sănătății opțiunea pe care o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate. Așadar, atât transformarea Clinicii ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria în unitate suport COVID-19, cât și trimiterea pacienților români pentru transplant în străinătate, sunt decizii asumate exclusiv de către Ministerul Sănătății.”

Spitalul Clinic Sf. Maria spune că își va informa pacienții în urmatoarele 30-45 zile privind situația la zi și va face toți pașii necesari pentru a continua activitatea suspendată din cauza agravării la nivel național a efectelor îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 și a lipsei acute de paturi ATI pentru pacienții cu forme grave de COVID-19.

”Capabilitățile tehnice și umane ale Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Clinic Sf. Maria sunt la un nivel foarte bun și urmează a fi redirecționate către pacienții care au nevoie de plămâni noi, imediat ce situația pandemică la nivel național va permite acest lucru”, se mai arată în comunicatul de presă.

Articolul precedentOMS: Ritmul cu care se vaccinează anti-COVID-19 populația Europei, ”inacceptabil”
Articolul următorMS anunță organizarea concursului pentru funcția de manager al SCJU Cluj-Napoca