in proiectul noii Legi a Sanatatii, spitalele vor fi organizate in unitati nebugetare si vor avea libertatea sa faca angajari si sa ofere salarii in functie de competenta.

in lege este specificat faptul ca spitalele pot fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata. Aceste unitati vor avea obligatia sa acorde primul ajutor de urgenta medical, in functie de competenta, oricarei persoane care se prezinta in unitate. De asemenea, spitalele publice se pot organiza ca institutii de sanatate, autonome financiar care nu se incadreaza in categoria institutiilor publice bugetare si se vor pastra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic.

Totodata, proiectul prevede faptul ca spitalele vor fi acreditate de catre Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. in structura spitalului public va functiona o unitate de management a calitatii.

Ministerul Sanatatii a postat in data de 3 iulie 2012, pe pagina de web, sectiunea Reforma in Sanatate, proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania. Conform proiectului de act normativ, principalele modificari din sistem vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.