Termenul pana la care spitalele se pot incadra in criteriile de clasificare, conform planurilor de conformare aprobate, s-a prelungit cu un an, pana la 31 decembrie 2012, potrivit Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a aprobat si va publica in Monitorul Oficial Ordinul pentru completarea si modificarea Ordinului ministrului sanatatii privind aprobarea metodologiei si a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor in functie de competenta.

Astfel, cele 117 unitati sanitare clasificate in categorii cu plan de conformare vor avea timpul necesar pentru a-si rezolva problemele existente cu asigurarea liniilor de garda, dotarea cu aparatura medicala performanta sau reorganizarea activitatii cu asigurarea de servicii medicale si in alte domenii de specialitate.

Suplimentar prelungirii termenului de incadrare in planurile de conformare, actul normativ mai prevede modificarea criteriilor de clasificare in categoriile I si II a spitalelor clinice aflate in centrele universitare, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Sanatatii.

in noua forma a actului normativ, spitalele din aceste categorii vor avea obligatia de a indeplini criteriile de clasificare cu exceptia asigurarii structurii si liniei de garda aferente pentru trei specialitati fata de doua specialitati cate erau prevazute, in situatia in care in aceeasi localitate, pe o raza de 5 km, exista o alta unitate medicala care poate sa asigure asistenta medicala continua.

Actul normativ stipuleaza si introducerea responsabilitatii spitalului de realizare a activitatii de indrumare si coordonare metodologica, in conformitate cu metodologia aprobata prin ordin al ministrului sanatatii.