Alimentatia pare sa joace un rol important in ceea ce priveste imbatranirea creierului, potrivit cercetatorilor. Şi asta deoarece acest proces intalnit la nivelul creierului depinde de numarul de calorii absorbit in fiecare zi. De altfel, studiile au aratat ca in cazul persoanelor obeze functiile cerebrale incetinesc mult mai devreme in comparatie cu ale unui om cu o greutate corespunzatoare.

in urma cercetarilor, specialistii italieni au identificat o molecula responsabila de prelungirea activitatii creierului si care se activeaza prin diete hipocalorice. Totodata, cercetatorii au dovedit ca aceasta molecula contribuie la cresterea capacitatii sinapselor de a retine informatii, fapt care duce la o buna functionare a acestora.

Prin urmare, la baza declinului cognitiv sta alterarea sinapselor. Pe de alta parte, cercetatorii sustin ca molecula izolata de ei joaca un rol esential si in tinerea sub control a anxietatii.

Desi studiile au aratat ca o reducere a alimentatiei bogate in calorii duce la producerea de molecule care prelungesc activitatea cerebrala, totusi cercetarile, aflate in faza de laborator, nu se opresc aici, cercetatorii dorind punerea la punct a unor medicamente capabile sa actioneze producerea unor astfel de molecule care sa incetineasca imbatranirea creierului.