La nivel global, bolile respiratorii ocupa locul secund dupa bolile cardiovasculare in ceea ce priveste mortalitatea, incidenta, prevalenta si costurile. Bolile pulmonare sunt responsabile de 2 decese din 10 la nivel mondial si ucid aproximativ 4 milioane de oameni in fiecare an.

Multe din bolile pulmonare pot fi prevenite sau pot fi controlate daca sunt detectate din timp. in acest caz, pentru depistarea bolilor pulmonare, medicii specialisti folosesc spirometria ca si instrument de baza.

„Spirometria este instrumentul de baza care permite pneumologului sa depisteze si sa monitorizeze o multitudine de boli respiratorii. Desi nu este cunoscuta si nu are reputatia unei electrocardiograme, atat pentru pacient cat si pentru medic, este extrem de utila deoarece pe de o parte permite aflarea varstei plamanului pacientului aflat intr-un impas din cauza suferintei respiratorii, iar pe de alta parte este o modalitate de evaluare care ajuta la supravegherea impactului unui tratament; spirometria nu este o manevra dureroasa, este repetabila si standardizata. Elementele colectate prin aceasta investigatie furnizeaza date de incredere despre stadiul bolii respiratorii pacientului respectiv”, a precizat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, in cadrul conferintei dedicata Zilei Mondiale a Spirometriei.

Spirometria este un test de baza in explorarea functiei respiratorii, ea evalueaza cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-o unitate de timp. Spirometria este indicata in sustinerea diagnosticului de afectiune respiratorie, evaluarea pre si postoperatorie, evaluarea impactului functional in deformari toracice si in controlul periodic al afectiunilor respiratorii.

De asemenea, specialistii atrag atentia asupra faptului ca spirometria este o investigatie la fel de simpla ca si electrocardiograma, ce trebuie efectuata periodic si care trebuie sa fie accesibila pentru diagnostic si monitorizare in boala pulmonara.