Spitalele vor avea un nou statut, de institutii autonome din punct de vedere managerial si financiar, lucru prevazut in proiectul noii Legi a Sanatatii.

„in ceea ce priveste reorganizarea spitalelor, se propune introducerea conceptului de autoguvernare, adica este vorba de autonomia manageriala si financiara a spitalelor, care sa permita atat remunerarea personalului medical in functie de performanta, cat si posibilitatea de a atrage venituri suplimentare la nivelul spitalului, prin desfasurarea unor activitati cu plata pentru categoriile de persoane care doresc acest lucru, adica sa intre in competitie si cu sistemul privat”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi in cadrul comisiilor reunite de sanatate din Parlament.

Totodata, ministrul Sanatatii a afirmat ca spitalul nu va mai fi o institutie public bugetara, adica nu va fi supus legii salarizarii sau altor acte normative care guverneaza institutiile publice.

Potrivit noii Legi a Sanatatii, va avea loc o reorganizare a caselor de asigurari de sanatate in 12 case regionale, spre deosebire de cele 44 care functioneaza in momentul de fata.

„Reducerea numarului de case de asigurari are doua efecte pozitive. Primul este ca reducem nivelul structurilor administrative, al doilea ca reducem riscul politizarii si crestem eficienta acordarii serviciilor medicale, deoarece stim ca acordarea serviciilor medicale se centreaza in principal pe centrele universitare sau pe orasele mari, care au structuri de asistenta medicala performante”, a precizat dr. Vasile Cepoi.