Specialitatea de podiatrie, o necesitate in ingrijirea persoanelor cu picior diabetic

0
50

Necesitatea unei echipe multidisciplinare complete in tratarea persoanelor cu diabet, din care sa faca parte si podiatrul, este o idee din ce in ce mai prezenta si in Romania.

Existenta specialistului podiatru si a unui diagnostic precoce a fost subliniata si de prof. dr. Ralf Lobmann, presedintele Grupului de Studiu pentru Picior Diabetic din cadrul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care a precizat ca pentru stabilirea unui diagnostic timpuriu si instalarea unei terapii structurate, astfel incat rezultatele tratamentului sa fie cele mai bune, este nevoie de o comunicare eficienta intre medicii din diferite discipline. Podiatrul nu ar trebui sa lipseasca, astfel, din lantul specialistilor, in perspectiva reducerii ratei amputatiilor si pentru a discuta chiar de vindecare.

„in Romania au loc mai mult de 60 de amputatii pe zi la persoane cu diabet zaharat, ceea ce inseamna ca la fiecare 22 de minute o persoana isi pierde integritatea piciorului ca urmare a complicatiilor acestei afectiuni. Suntem bucurosi ca in primul an de activitate al Asociatiei de Podiatrie am reusit sa crestem nivelul de constientizare al acestor complicatii. Podiatria este perceputa de tot mai multi specialisti, medici si asistenti medicali, ca o necesitate imperioasa. Este o necesitate nu doar din punctul de vedere al ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat si picior diabetic si, implicit, a imbunatatirii calitatii vietii acestora, ci si daca ne gandim la costurile generate de aceste complicatii, in cazurile in care survin amputatii, costurile medicale si sociale fiind foarte mari”, a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

infiintata in aprilie 2015, Asociatia de Podiatrie isi propune sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru si in Romania.

Acest articol v-a fost oferit cu sprijinul Asociatiei de Podiatrie.

Articolul precedentDescaltarea persoanelor cu diabet zaharat si screeningul neuropatiei diabetice, prima conditie pentru reducerea amputatiilor
Articolul următorSRC si SRP fac apel catre autoritati pentru interzicerea totala a fumatului in spatii publice