OMS: Peste doua treimi din populatia mondiala de pana la 50 de ani, infectata cu herpes

0
294

Peste doua treimi (67%) din populatia mondiala in varsta de pana la 50 de ani are herpes, un virus care provoaca inflamatii dureroase in jurul gurii si in zona genitala, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in primul raport al institutiei de estimare globala a prevalentei acestei boli.

Mai exact, peste 3,7 miliarde de oameni au virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), ce provoaca ulceratii bucale, iar alte 417 de milioane de persoane cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani au contractat o alta forma a virusului, HSV-2, care cauzeaza herpes genital.

Dr. Marleen Temmerman, director al Departamentului de Sanatate a Reproducerii si de Cercetare al OMS este de parere ca accesul la educatie si informatii cu privire la ambele tipuri de herpes, dar si la infectiile cu transmitere sexuala este esential inainte ca tinerii sa devina activi sexual. Şi asta tocmai pentru a-si proteja sanatatea.

Dintre cele opt forme cunoscute de virus herpes simplex, HSV-1 si HSV-2 sunt cele mai frecvente.

Avand in vedere lipsa unui tratament permanent si curativ pentru ambele HSV-1 si HSV-2, Organizatia Mondiala a Sanatatii si partenerii sai lucreaza la accelerarea dezvoltarii de vaccinuri pentru herpes si microbicide topice. Ele vor avea un rol crucial in prevenirea acestor infectii in viitor, arata OMS pe site-ul oficial al institutiei.

Articolul precedentDescaltarea persoanelor cu diabet zaharat si screeningul neuropatiei diabetice, prima conditie pentru reducerea amputatiilor
Articolul următorSRC si SRP fac apel catre autoritati pentru interzicerea totala a fumatului in spatii publice