Specialistii ne sfatuiesc cum sa ne ingrijim corect tenul

0
18

Femeile apeleaza de cele mai multe ori la machiaj in scop estetic sau pentru a ascunde anumite imperfectiuni ale tenului. Avand in vedere incarcarea tenului in urma aplicarii a diferite produse, specialistii recomanda ca demachierea sa fie obligatorie. Şi nu o demachiere superficiala, ci una corect efectuata. De altfel, curatarea corecta a tenului, urmata de o clatire cu apa, trebuie facuta chiar si atunci cand nu se aplica un machiaj.

„Nu trebuie sa ne temem de apa de la robinet ca este practic ultima manevra care va indeparta impuritatile de pe tenul nostru. Folosind pe timpul zilei produse de machiaj sau avand un ten gras va trebui evident sa folosim produse de demachiere. in functie de ten sa aplicam o crema de demachiere, un lapte, o spuma sau un gel care produce o spuma prin amestecul cu apa calda. Trebuie demachiata toata suprafata fetei, gatul, decolteul (daca si acolo aplicam pudre sau produse de machiaj). Dupa manevra de demachiere trebuie sa clatim cu apa”, a explicat dr. Oana Spanu, medic specialist Dermato-venerologie, intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.

Pentru a realiza o demachiere a tenului corecta si blanda cu pielea, dermatologul atrage atentia ca produsele pentru demachiere nu ar trebui sa contina alcool sau parfum, pentru a nu irita si sensibiliza pielea.

Ad in title

De altfel, atunci dupa ce se efectueaza demachierea, pielea nu trebuie sa fie supusa factorilor agresivi cum ar fi frecarea intensa sau apasarea.

„Este foarte important ca dupa demachiere si dupa clatirea cu apa calduta sa nu frecam pielea. Sa o tamponam cu un prosop sau cu o discheta, iar apoi imediat sa aplicam in functie de tipul de ten, crema hidratanta sau un ulei. Putem aplica seara, daca tenul nostru este uscat sau este un ten normal, iar dimineata crema hidratanta si crema de fotoprotectie”, a subliniat dr. Oana Spanu.

Aceasta ordine este recomanda de specialisti deoarece prima data trebuie aplicat un produs ce confera hidratare tenului sau care are un continut bogat de vitamine si de lipide (in cazul tenului uscat) sau doar cremei de hidratare (in cazul tenului gras). Dimineata, dermatologul ne sfatuieste sa folosim un produs de fotoprotectie aplicat la distanta de 5 minute dupa crema de hidratare.

in ceea ce priveste folosirea lotiunilor tonice, dr. Oana Spanu explica faptul ca sunt produse care contin alcool sau produse de tip demachiant doi in unu sau trei in unu si pot sa fie eficiente pentru tenul gras, dar aplicate o data la cateva zile sau o data pe saptamana. De asemenea, folosirea acestor produse pentru tenul sensibil sau uscat este interzisa.

„Nu este indicata lotiunea care contine alcooli, lotiunea tonica pentru tenul sensibil niciodata. Pentru tenul uscat, de asemenea. Pentru ca va scoate si minimul de lipide pe care tenul nostru il secreta, uscand foarte tare pielea, pierzandu-si astfel bariera aceea hidro-lipidica (filmul de protectie pe care pielea il produce natural) si favorizand pierderea de apa, fisuri, prurit, aparitia mancarimii, a usturimii si a de acolo putem ajunge chiar la eczema”, a adaugat dr. Oana Spanu.

Pentru realizarea hidratarii corecte a tenului, medicul subliniaza ca exista mai multi factori de decizie in aceasta privinta. Astfel, produsul de hidratare se va alege in functie de tipul de piele si in functie de experienta personala cu privire la produsele de ingrijire folosite anterior.

„Daca tenul produce foarte mult sebum, preferam sa folosim serumuri sau lotiuni. Daca tenul este un ten normal sau mixt, adica produce o cantitate moderata de lipide, nu se incarca foarte tare peste zi un machiaj. Şi ar trebui sa folosim o crema hidratanta, o crema sau o lotiune cu un continut moderat de lipide. Aceste specificatii sunt trecute pe produsele cosmetice sau dermato-cosmetice. Hidratarea se realizeaza dimineata, cu o cantitate foarte mica de crema, iar seara putem aplica un serum, ca prim produs si dupa aceea, daca mai este nevoie, daca tenul nostru este foarte uscat, chiar si o crema mai grasa”, a mentionat dr. Oana Spanu.

Potrivit explicatiilor specialistului, serumurile de obicei contin concentratii mai mari de ingrediente anti-aging, de la vitamine (in special vitamina C, vitamina E) la agenti depigmentanti, agenti care exfoliaza usor (pentru tenul gras in mod special). Persoanele care au tenul uscat nu necesita astfel de agenti.

Articolul precedentAcordarea primului ajutor in cazul sugarului
Articolul următorDr. Oana Spanu: Infectia herpetica este de mai multe tipuri si se manifesta in sfera bucala, genitala si pe traiectul unor nervi