2011 s-a dovedit a fi un an destul de agitat chiar si in sistemul de sanatate romanesc, fiind caracterizat de multe schimbari, nemultumiri, dar si de realizari. in ceea ce priveste noul an se doreste o continuare a proiectelor deja incepute si inregistrarea de noi progrese. Potrivit dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, „sistemul de urgenta nu este perfect, sistemul este perfectibil, inca dezvoltam. Avem judete pe linia SMURD-ului care nu sunt implementate, mai trebuie dezvoltat sistemul aerian de salvare, mai trebuie dezvoltate anumite aspecte pe partea unitatilor de primiri urgente si, bineinteles, pe partea de pregatire personal si ne concentram foarte mult pe aceasta parte de resurse umane si de pregatire cat mai buna a personalului ca sa ajunga sa deserveasca sistemul in mod corect. Deschidem centre de pregatire, cumparam simulatoare, vor fi deschise un numar de centre de pregatire pentru asistentii de la ambulanta, pentru ambulantieri, aspecte in care suntem implicati deja. Principalul obiectiv in 2012, pe langa continuarea dotarii, mai ales ca acum dotarea a ajuns sa fie o dotare de mentinere, adica inlocuim anual un numar de ambulante, este sa deschidem un numar de echipaje noi a SMURD-ului continuu”.

De altfel, pentru ca in 2012 sistemul sanitar sa fie mult mai performant este nevoie si de sprijinul autoritatilor, dar si de o implicare mai profunda a celor care activeaza in domeniul medical. „Pentru anul 2012 mi-as dori mai multa intelepciune din partea guvernantilor, mai multa apropiere de cei care, prin profesia lor, sunt pusi sa vegheze la sanatatea acestui popor. Doresc mai mult entuziasm din partea participantilor directi, a medicilor, a asistentilor, a tuturor categoriilor de oameni care lucreaza in domeniu, care sa arate si sa demonstreze ca fara acest sistem viata e mult mai grea. Sigur nu e foarte placut sa fii bolnav, dar avand in spate un sprijin cred ca treci mai usor prin lucruri delicate”, a declarat in exclusivitate pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

Pe de alta parte, avand in vedere si realizarile medicale din 2011, nu doar nemultumirile, mare parte dintre specialisti sunt optimisti. „Anul 2012 mi-l doresc mai bun, fara indoiala. Eu cred ca premize exista pentru ca 2011, daca ar fi sa ma raportez doar la Institutul Clinic Fundeni din care fac parte si la programul national de transplant hepatic in care activez, a fost un an cu multe realizari, a crescut numarul de interventii de transplant, procentul de reusita al acestor interventii a crescut, s-a majorat si numarul de interventii complexe. Deci ne-am dori sa consolidam rezultatele care au fost obtinute in 2011. in primul rand mi-as dori, foarte sincer vorbind, sa nu mai existe acele erori flagrante si probleme majore care au creat nemultumirea populatiei, si pe buna dreptate. Asta inseamna ceva mai multa mobilizare din partea colegilor mei si un pic mai multa atentie fata de omul bolnav si fata de suferinta lui”, a declarat pentru Sanatate TV, prof. univ. dr. Irinel Popescu, seful Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

in ceea ce ii priveste pe medicii de familie, acestia s-au confruntat in 2011 cu o serie de nemultumiri, fapt care ii face sa fie mai rezervati in ceea ce priveste imaginea sistemul sanitar in 2012. „Sincera sa fiu nu indraznesc sa dau cu parerea. Sunt atat de multe lucruri necunoscute noua, cum se vor derula toate proiectele Ministerului, ale Casei Nationale, ale asiguratorilor, sunt atat de multe lucruri necunoscute incat nu putem decat sa stam sa studiem legislatia, si asta facem, si sa speram ca lucrurile vor fi coerente. Nu stiu inca si nu indraznesc sa spun pentru ca sunt prea multe lucruri necunoscute in acest moment”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Romane de Medicina Familiei.

Sperante ca se va schimba ceva in 2012 din punct de vedere legislativ are si prof. univ. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti. „As vrea foarte mult ca din punct de vedere legislativ sa se schimbe niste lucruri. Sistemul sanitar din Romania nu e chiar atat de jos cum de multe ori se speculeaza. Sunt insa si controverse de tot felul, politice de multe ori, insa vreau sa va spun ca in istoria asta, de cand sunt eu director la Spitalul de Urgente Oftalmologice si nu numai, nu cred ca a fost vreun ministru care sa nu fi fost criticat. Şi oricine va veni ministru totdeauna va fi criticat pentru ca asta e politica, desi nu e normal asa ceva. intre toti cei care conduc ar trebui sa fie o coalitie si o prietenie pentru ca lucrurile sa mearga. Singura salvare a sistemului de sanatate din tara aceasta este schimbarea legislatiei in sensul obligarii populatiei sa plateasca asigurari de sanatate pentru ca din pacate, in general si in mare proportie, cei care platesc asigurari de sanatate sunt bugetari”, a declarat in exclusivitate pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Monica Pop.

Anul 2012 a inceput deja cu o serie de modificari aduse prin noua lege a sanatatii, insa cum se va finaliza totul este destul de greu de precizat. „Cred ca e greu de vazut foarte clar terminusul, dar este important cum calatorim, cat de siguri, cat de bine, si cu ce idealuri si cu cata pasiune calatorim. Anul 2012 este greu de caracterizat, dar il doresc pentru toata lumea cu realizari, cu echilibru si cu beneficii pe toate partile”, a declarat in exclusivitate pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Vlad Tica, membru executiv in Biroul Bordului European si Colegiului de Obstetrica si Ginecologie, sectiune a Uniunii Europene a Medicilor Specialisti.