Specialisti: Terapia hiperbara este standardul ingrijirii plagilor. Tratamentul ar fi foarte util si in Romania

0
50

Patologia plagilor reprezinta o problema atat pentru pacient – in ceea ce priveste calitatea vietii si speranta de viata-, dar si pentru medic – ingrijirea plagilor si evitarea complicatiilor ce le implica. Rezultate foarte bune in tratare a ranilor sunt obtinute printr-o metoda terapeutica moderna care utilizeaza oxigenul hiperbar.

Principalele indicatii terapeutice vizeaza tratarea leziunilor cauzate de complicatii ale diabetului, arsuri sau radioterapie, in cazul bolnavilor de cancer, au explicat specialistii.

„(Terapia hiperbara, n.r. )este folosita din ce in ce mai mult in lumea medicala. Au fost descoperite noi valente ale acestei terapii hiperbare si anume cresterea vascularizatiei la nivelul tesuturilor care sunt afectate de diverse patologii cum ar fi diabetul, cum ar fi necroza dupa o radiatie, arsurile, plagile cronice datorate bolilor arteriale sau venoase la nivelul membrelor inferioare in special (a€¦) Pe langa alte terapii inovatoare aceasta terapie hiperbara aduce un suflu nou ca sa zic asa in aceasta lupta pentru calitatea vietii si ne ajuta pe noi sa evitam anumite infectii, anumite amputatii – vorbesc pe plagile cronice-, si bineinteles sa avem sperante mai mari in terapia arsilor mari.”, a declarat Dr. Cristian Nitescu, Medic Primar Chirurgie Plastica si Estetica, Director Medical Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti, in cadrul Conferintei Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT) gazduita de Ambasada Statelor Unite in Romania.

Ad in title

Radioterapia, chimioterapia si chirurgia sunt tratamente frecvent efectuate unui pacient cu cancer, insa acestea cresc posibilitatea dezvoltarii necrozelor. Terapia hiperbara ajuta pacientul in procesul de vindecare prin aportul de oxigen pe care il aduce tesuturilor.

„Pacientii oncologici sunt pacienti cu multe slabiciuni, ca sa spun asa, sunt afectati de boala lor in multiple feluri, si-atunci aportul de oxigen imbunatateste vindecarea. Printre principalele aplicatii sunt sechelele dupa radioterapie, pentru ca iradierea distruge celulele, distruge vasele de sange si afecteaza oxigenarea. Deci imbunatatind aportul de oxigen printr-o terapie hiperbara ajutam vindecarea, reducem riscul de complicatii, riscul de radio-necroze, riscul de complicatii septice. Grabim vindecarea in cazul interventiilor chirurgicale, mai ales pe teren iradiat sau la pacienti dupa chimioterapie. Pentru ca prin chimioterapie, numarul de globule rosii -cele care transporta sange- scade, s-atunci crescand incarcatura pe fiecare celula, aducem un aport de oxigen. Oxigenul ajuta vindecarea si-atunci, in toate aceste domenii este foarte util.”, a explicat Conf. dr. Dan Eniu, Medic Primar Chirurgie Generala, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta”, din Cluj-Napoca.

in Romania sunt prea putine centre ce asigura terapia hiperbara pacientilor, insa tratamentul nu este decontat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

„Constanta este un oras care dispune de o facilitate hiper-ultra-moderna de tratament in domeniul cronic, in domeniul wound care, in domeniul ranilor dificile, a arsilor cat si in domeniul de terapie intensiva. si Targu Mures mai este al doilea oras care dispune de o asemenea facilitate (a€¦) Exista un vid in legislatia in aceasta privinta, din pacate, care nu protejeaza specialitatea de medicina hiperbara.”, a indicat Dr. Bogdan Cristian Ion, Medic Specialist in Medicina Hiperbara, sef al Clinicii de Medicina Hiperbara.

Terapia hiperbara poate ajuta foarte mult pacientii din Romania, iar specialistii sunt de parere ca un astfel de tratament ar trebui sa fie accesibil si in tara noastra.

„Este practic un element esential pentru orice sectie care trateaza arsuri, plagi cronice, diabetice, dupa cum ati auzit sau de naturi din acestea care duc la o evolutie cronica care nu pot fi vindecate prin mijloace traditionale. Este o metoda care, dupa cum ati auzit, accelereaza vascularizatia, pentru ca de vascularizatie este vorba si, care, imbunatateste viteza rezultatului si calitatea rezultatului. Nici nu costa atat de mult, adica se poate intr-un termen foarte scurt recupera banii pe care ii dai pe acest aparat. 2 milioane de lei noi. „, a declarat Prof. dr. Dan Mircea Enescu, Medic primar Chirurgie Plastica – Microchirurgie Reconstructiva, Manager Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

„Consider o necesitate. Practic as spune ca e inacceptabil ca sa nu existe in Romania, la populatia pe care o avem si la numarul de locuitori si la nivelul ridicat al medicinei pe care le avem cred ca este inacceptabil sa nu avem accesul la terapie hiperbara. Avand in vedere ca sunt pacienti din Romania care au nevoie de terapie, se deplaseaza in strainatate – deci costurile sunt mari. acele costuri de deplasare in strainatate ar putea sa fie investite, reorientate spre aceste camere in Romania.”, a explicat si Conf. dr. Dan Eniu.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitesti
Articolul următorSpecialist: Problemele sanatatii intime: Lipsa de informare si frica! Jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice