Specialisti: Modificarea Legii 15/2016 va fi un pas inapoi in lupta impotriva fumatului

0
25

Reprezentantii Societatii Romane de Cardiologie si ai Societatii Romane de Pneumologie, dar si alti specialisti implicati in lupta antifumat, trag un semnal de alarma asupra modificarilor propuse a fi aduse Legii antifumat, care interzice acest viciu in spatiile inchise si in spatiile de joaca pentru copii.

„Am ajuns la concluzia ca aceste luari de pozitii se bazeaza in special pe necunoasterea unor elemente, pe de o parte, elemente stiintifice care sa ateste impactul urias pe care il are fumatul asupra starii de sanatate, iar pe de alta parte pe necunoasterea unor prevederi legale. (…) Aparent toata lumea recunoaste faptul ca fumatul este un lucru rau si ca are impact asupra sanatatii. in realitate oamenii nu isi dau seama ca acest rau este mult mai mare decat si-l pot inchipui, atat pentru fumatori cat si pentru cei care sunt in jurul lor. (…) Daca veti vedea primul articol al Legii nr. 15, acesta spune ca este o lege dedicata protectiei intregii populatii a tarii nu numai a nefumatorilor, ci si a fumatorilor prin masurile pe care le creeaza. Lucru care nu a fost inteles. (…) Legea este propagata ca fiind o lege antifumator, o lege discriminatorie. Este departe de asa ceva. Este o lege protectiva pentru toti. (…) Din punct de vedere juridic, aceasta propunere de modificare a legii anuleaza practic Legea 15 si sensul ei de protectie a intregii populatii si de protectie inclusiv a fumatorilor”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedinte Societatea Romana de Cardiologie.

Mai mult, specialistii considera ca aprobarea modificarilor ce urmeaza sa fie aplicate Legii Antifumat va reprezenta un pas inapoi in lupta impotriva fumatului.

Ad in title

„Aceasta lege functioneaza, este o lege, dupa parerea mea, apolitica si asa ar trebui sa ramana si are niste utilitati si niste beneficii pe care trebuie sa le reiteram cu aceasta ocazie pentru ca ele sunt si vor veni in urmatorul an foarte evident pe toate zonele in care la ora actuala se incearca, prin amendamente, sa se faca corectii. Noi consideram ca aceasta lege, prin aceste corectii, este de fapt un mers inapoi si ne va aduce intr-o zona in care de fapt din nou nefumatorul s-ar putea sa fie timorat, asa cum a fost zece ani inainte pana la momentul in are s-a introdus legea. Acest proces de elaborare a legii a fost unul foarte lung, aproape un an in care Coalitia Romania Respira cu cele doua Societati (n.r. Societatea Romana de Cardiologie si Societatea Romana de Pneumologie), cu Fundatia Romana a Inimii au avut intalniri nenumarate cu comisiile de sanatate, economice, juridice si a fost un proces elaborat in timp. Daca prin acest amendament se va reusi acest pas inapoi, noi ca societati si ca asociatii profesionale trebuie sa ne spunem punctul de vedere si vreau sa cred ca prin acest punct de vedere vom incerca sa convingem sa nu se faca acest pas inapoi”, a subliniat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedinte Societatea Romana de Pneumologie.

Articolul precedentPlanul National de Control al Cancerului: noi masuri impotriva cancerului pentru urmatorii patru ani
Articolul următorCodul European Impotriva Cancerului: 12 masuri care pot reduce la jumatate riscul imbolnavirilor de cancer