Specialist: Stresul interior poate contribui la mancatul compulsiv

0
216

Mancatul obsesiv-compulsiv este o tulburare de comportament alimentar in care persoanele afectate se ingrasa prin aportul alimentar nechibzuit, fara o cauza anume. Mai exact, este vorba de o reactie de auto-aparare fata de stresul interior, de angoasa sau chiar anxietate, se arata intr-un comunicat de presa.

„Mancatul obsesiv-compulsiv este un rezultat, nu o cauza. Unii mananca in exces pentru ca sunt nervosi, deci trebuie sa identifice cauza nervozitatii lor, altii mananca mult pentru ca se simt singuri, deci trebuie sa descopere si sa rezolve factorul care-i determina sa se simta asa”, a precizat in comunicatul de presa Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Potrivit specialistilor, mancatul obsesiv-compulsiv poate fi un raspuns la mai multi factori de stres. Pe de alta parte, pentru a scapa de kilogramele in plus, oamenii trebuie sa lucreze la nivel de subconstient astfel incat sa se produca si modificarile necesare pentru o stare de bine.

„Daca factorii de stres, care au declansat prima data acest obicei, nu au fost descoperiti si rezolvati, omul va folosi mancatul obsesiv-compulsiv ca raspuns la orice factor de stres. in timp, factorii de stres se vor inmulti, iar persoanei in cauza ii va fi din ce in ce mai greu sa slabeasca. (a€¦) Nu atat procesul fizic de slabire – prin sport, alimentatie echilibrata etc. – este greu, cat mai ales dorinta noastra obsesiva de „a strica” tot ce am cladit pana atunci. Este vorba de acel impuls al nostru de la miezul noptii care ne ridica din pat si ne impinge catre frigider, de unde vom inmagazina, in doar 10 minute, aportul caloric pe intreaga zi urmatoare. Deci, problema noastra nu sunt kilogramele in plus (care pot fi date jos relativ usor), ci acel impuls, aparent mic si nevinovat, care ne impiedica sa ajungem la obiectivul nostru. in spatele acelui impulsv mic si nevinovat se afla o cauza emotionala, o frica sau chiar o fobie care ne-a impins la momentul respectiv sa o hranima€¦ la propriu. Cauza este intodeauna una profunda, personala, emotionala, si de cele mai multe ori, necunoscuta celui care incearca sa slabeasca”, a mai mentionat Angela Nutu.

Obezitatea reprezinta, la ora actuala, una dintre cele mai frecvente boli cu care se confrunta lumea occidentala, iar studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 39% dintre adultii planetei sunt supraponderali, iar 13% sunt obezi. Motivele principale identificate de specialisti care predispun oamenii la ingrasare, sunt apetitul crescut, tahifagia (mancatul repede), ingestia si pofta de dulciuri, ingestia compulsiva si sedentarismul.

Articolul precedentSpecialist: Pozitiile necorespunzatoare din fata calculatorului pot aduce suferinta la nivelul coloanei cervicale si lombare
Articolul următorPresedinte COPAC: Sunt medicamente care dispar de pe piata. Situatia noastra la ora actuala este disperata