Specialist: Pozitiile necorespunzatoare din fata calculatorului pot aduce suferinta la nivelul coloanei cervicale si lombare

0
74

Patologia de calculator, o noua arie medicala moderna este des intalnita in randul oamenilor care uita sa se ridice cu orele din fata calculatorului si care nu tin cont nicio clipa de ceea ce inseamna pozitia corecta la birou.

Patologia de calculator poate varia de la spondiloza la hernia de disc si apare din ce mai des in randul persoanelor tot mai tinere, care sunt nevoite prin prisma locului de munca sa stea timp indelungat, uneori mai mult de opt-noua ore, in fata unui computer.

„Aceste lucruri provoaca proiectia anterioara a cefei, adica ne determina sa aplecam capul inainte, curband exagerat coloana cervicala. De asemenea, daca scaunul nu are brate si cotul nu are pe ce sa se sprijine, iar tastatura nu este in continuarea mainii pot sa apara dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor”, a explicat intr-un comunicat de presa dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicala, medicina fizica si balneologie.

Conform specialistului, toate aceste pozitii vicioase pot aduce multa suferinta la nivelul coloanei cervicale si la nivelul coloanei lombare, daca nu se cunoaste ce inseamna o pozitie corecta in fata calculatorului.

Printre regulile pe care trebuie sa le respecte cei care muncesc toata ziua la birou:

– Scaunul trebuie sa aiba spatar inalt si drept, dar si brate, pentru a avea pe ce sa isi sprijine coatele la nivelul de inaltime al tastaturii

– Distanta fata de desktop trebuie sa fie la nivelul unei lungimi de brat

– Este foarte important ca picioarele sa se sprijine pe o treapta, fie ea speciala pentru acest lucru sau realizata, de exemplu, din cateva topuri de hartie

– Aceasta pozitie de lucru trebuie intrerupta prin pauze succesive, la interval de 45-50 de minute. in acest timp se recomanda putina miscare si chiar cateva exercitii de intindere pentru coloana cervicala si pentru cea lombara, precum si pentru restabilirea circulatiei optime la nivelul picioarelor – ex. miscari de pedalare si de rotatie la nivelul gleznelor, scuturari usoare etc.

Dr. Iulia Belc a mai precizat ca „persoanele care stau foarte mult la birou, in pozitie sezanda, se pot confrunta cu mai multe probleme de sanatate. Se perturba circulatia de intoarcere, circulatia venoasa si seara apar edemele, la nivelul picioarelor. si ochii au de suferit din cauza timpului prea lung petrecut la calculator. Devin rosii, obositi, dau senzatie de usturime sau de arsura. Pentru a evita aceste efecte, chiar si atunci cand nu avem nevoie de corectie de vedere e indicat sa purtam ochelari cu lentile antireflex si sa folosim picaturi pentru ochi.”

Printre probleme se afla si tulburarile de somn, de memorie, de concentrare si chiar irascibilitate.

„Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate daca in momentul in care apar durerile de coloana facem un consult medical pentru o evaluare corecta si, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburarilor de statica si a durerilor vertebrale. Decompresiile, mobilizarile, gimnastica medicala asistata, fizioterapia sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut in fata calculatorului”, subliniaza specialistul.

Articolul precedentZiua Mondiala de Constientizare a Siclemiei, 19 Iunie. In fiecare an, 500.000 de copii se nasc cu siclemie in intreaga lume
Articolul următorSpecialist: Stresul interior poate contribui la mancatul compulsiv