Specialist: Obezitatea, un factor de risc pentru boala parodontala

0
249

Obezitatea reprezinta unul dintre factorii de risc pentru boala parodontala insa, deocamdata, nu se cunoaste cu exactitate mecanismul prin care contribuie la aparitia afectiunii, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactia www.sanatateatv.ro care citeaza rezultatele unor studii de specialitate.

Timp de cinci ani, cercetatorii au urmarit riscul de a dezvolta boli parodontale la persoane normoponderale, dar si la cele cu o greutate corporala in exces. Concluziile trase dupa finalizarea studiilor au aratat ca atat barbatii cat si femeile supraponderale, cu varsta peste 30 de ani, indiferent de statutul lor de fumator sau de nivelul glicemic, au prezentat un risc mai mare de a dezvolta boli parodontale decat persoanele cu o greutate normala.

Altfel spus, Indicele Masei Corporale (IMC) mai mare a fost asociat cu periodontita, prin sensibilizarea gingiei, sangerari gingivale si afectarea dintilor, se arata in comunicatul de presa.

„Mecanismul exact prin care obezitatea contribuie la aparitia bolii parodontale este necunoscut. Se crede, in general, ca tesutul adipos provoaca o tendinta pro-inflamatorie, iar atunci cand celulele adipoase cresc in dimensiune se stimuleaza producerea de mediatori proinflamatori solubili (de exemplu: interleukina-6, factorul de necroza tumorala alfa) si adipokine (cum ar fi: leptina, adiponectina, plasminogen activator inhibitor-1), care ar putea contribui la boala parodontala. Mai precis, cu cat cantitatea de tesut adipos este mai mare cu atat producerea unor astfel de mediatori se accelereaza. De aceea, persoanele cu IMC mai mare pot fi afectate de astfel de elemente pro-inflamatorii, inclusiv proteina C reactiva, fibrinogen si eliberarea leucocitelor”, a explicat in comunicatul de presa dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Specialistul vine si cu unele recomandari, indiferent de IMC-ul persoanei in cauza. Pentru o stare generala de sanatate, greutatea corporala trebuie tinuta sub control. in acest sens se poate tine chiar si un jurnal alimentar pentru a se putea cu usurinta urmari alegerile alimentare si cantitatile, iar mesele pot fi planifiate. De asemenea, trebuie sa existe o igiena orala corespunzatoare pentru a se Evita aparitia unor afectiuni ale gingiilor si ale dintilor.

Articolul precedentSpecialist: Anomaliile cromozomiale, durerile de spate sau schimbarea starii de sanatate, printre cauzele avortului spontan
Articolul următorMinisterul Sanatatii a lansat un proiect care vizeaza exportul paralel de medicamente