Ministerul Sanatatii a lansat un proiect care vizeaza exportul paralel de medicamente

0
19

Ministerul Sanatatii a lansat astazi, 20 decembrie 2016, un proiect care vizeaza exportul paralel de medicamente.

Altfel spus, mecanismul propus de Ministerul Sanatatii stabileste un nivel clar al stocurilor de medicamente pe care actorii din piata farmaceutica trebuie sa-l asigure.

a€œPentru a ne asigura ca pacientii din Romania au acces la medicamente avem nevoie de cateva mecanisme pe care noi le consideram esentiale. Pe de o parte, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor, pe de alta parte mecanismul de monitorizare a stocurilor de medicamente. Ceea ce am lansat astazi este obligatia de serviciu public prin care spunem practic distribuitorilor de medicamente: „Dragi distribuitori puteti exporta medicamente in strainatate. Este perfect legal, dar numai in masura in care exportul paralel nu contravine intereselor pacientului roman”. Adica: „Puteti exporta daca nu ne lasati fara medicamente. Daca ne lasati fara medicamente, apar niste interdictii”. Acest Ordin stabileste nivelul minim al stocurilor care trebuie sa existe intotdeauna la nivelul distribuitorilor de medicamente”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii.

Ad in title

Exportul paralel, desi legal la nivel european, duce la revinderea medicamentelor destinate pacientilor romani si achizitionate la pretul romanesc (cel mai mic din Europa) in alte state UE unde preturile sunt mult mai mari. in urma acestui fenomen firmele care efectueaza export paralel realizeaza profituri importante, iar medicamentele destinate pacientilor romani ajung in alte state, potrivit Ministerului Sanatatii.

Articolul precedentSpecialist: Obezitatea, un factor de risc pentru boala parodontala
Articolul următorVlad Voiculescu: Avem aproape un miliard de euro, bani europeni disponibili pentru sistemul sanitar