Specialist: Majoritatea cancerelor de san pot fi descoperite in stadii incipiente, vindecabile

0
59

Cancerul de san este prima cauza de mortalitate prin cancer, in randul femeilor din Romania, cu o incidenta de aproape 9000 de cazuri anual, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in legatura cu situatia afectiunilor oncologice in Romania.

Totusi, aceasta forma de cancer are printre cele mai mari rate de supravietuire, conform statisticilor internationale, iar in cazul in care este depistat in stadiul I, rata de supravietuire la 5 ani poate ajunge la 100% arata Societatea Americana de Cancer.

in acest sens, screeningul cancerului de san este esential, rezultatele fiind „spectaculoase”, a explicat dr. stefan Curescu, medic primar oncologie medicala, sef sectie Oncologie Medicala, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, intr-un interviu pentru www.SanatateaTV.ro.

Ad in title

„in combaterea cancerului mamar cheia este diagnosticul precoce. Daca un cancer este diagnosticat precoce, sansele lui de vindecare sunt foarte, foarte mari. Pentru asta exista experienta mondiala de screening. Screening-ul in cancerul de san da rezultate spectaculoase. Majoritatea cancerelor de san pot fi descoperite in stadii ultra-incipiente, adica pot fi vindecabile. insa la fel, este nevoie de efort financiar, de repartizare a unor tehnologii, de instruire a medicilor. Din ultimele promotii de radiologi majoritatea pleaca in strainatate. Trebuie sa se faca o supraspecializare in examinarea imagistica a sanului.”, a precizat dr. stefan Curescu.

Pentru un screening eficient in cazul cancerului de san este nevoie de o infrastructura bine pusa la punct, atat din punct de vedere al dotarilor tehnice, cat si al resursei umane, insa, deocamdata, in tara noastra nu exista un program functional de screening mamar.

„Statul ar trebui sa ofere aproape la fiecare 300.000-400.000 de locuitori cate un mamograf, cu un ecograf, elastograf. Exista tehnologii care ar permite un diagnostic si raspandirea lor. in teritoriu nu se mai duc medicii. Cei care sunt vor sa ramana in orasele mari care, cat de cat, le confera un confort profesional.”, a mai adaugat specialistul.

in ceea ce priveste preventia cancerului de san, exista factori de risc care sunt strans legati de stilul de viata si care pot fi evitati, asa cum este obezitatea sau sedentarismul.

„La cancerul mamar, factorii de risc pot fi influentati, altii mai putin. Alimentatia, si aici este vorba de consumul exagerat de zahar, ca pana la urma o sa trebuiasca sa luam masuri si impotriva consumului absolut irational de preparate rafinate care contin mult zahar si o alimentatie excesiva in grasimi – obezitatea. E vorba de educatie pentru sanatate, care sa presupuna miscare, mult mai multa si, din pacate, suntem destul de sedentari.”, a mai explicat dr. stefan Curescu.

Articolul precedentPremiere, sesiuni comune interdisciplinare si teme de actualitate la Congresul Societatii Romane de Hipertensiune 2016
Articolul următorOMS si Ministerul Sanatatii au semnat Acordul de Colaborare Bienal pentru 2016-2017