Specialist: Hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat si dislipidemiile, factori de risc pentru aparitia Alzheimer

0
369

Potrivit specialistilor in geriatrie, inaintarea in varsta atrage dupa sine si expunerea la anumiti factori de risc, unii cunoscuti altii mai putin stiuti. Ceea ce este cert e faptul ca multi dintre acesti factori conduc la aparitia unor afectiuni, precum si la unele forme de dementa, dupa cum a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”.

„Daca noi consideram ca varsta cronologica este principalul factor de risc, si asa se considera actualmente pentru majoritatea bolilor care sunt prezente la varstnici, acest fapt ne blocheaza gandirea. Daca punem eticheta ca varsta este cauza principala, atunci nu mai studiem, nu mai cercetam. Nu putem modifica varsta cronologica. Dar, de fapt, varsta cronologica nu e ea in sine problema. Ea reflecta un timp de expunere la factorii de risc. Şi sunt o serie de dovezi care arata acest lucru. Şi am sa va dau un singur exemplu: exista patru tipuri de factori de risc considerati vasculari care sunt comuni si pentru afectiunile de tip vascular dar si pentru dementa de tip degenerativ Alzheimer. (…) Ei sunt hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat si dislipidemiile, adica o crestere a colesterolului in sange. S-a vazut ca daca acesti factori de risc sunt prezenti pe la 45-50 de ani ei sunt factori de risc pentru aparitia bolii Alzheimer si in final a dementei de tip Alzheimer. Dar daca se instaleaza dupa 65 de ani nu mai sunt factori de risc. Şi asta inseamna ca trebuie sa actioneze un timp suficient de lung pentru a-si manifesta efectul. (…) De aceea aceasta profilaxie a problemelor legate de afectiunile varstnicilor trebuie inceputa precoce”, a precizat prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada.

Specialistul mai atrage atentia ca factorii de risc mentionati pot fi insa preveniti printr-o serie de masuri, printre care: schimbarea stilului de viata, adoptarea unei alimentatii diversificate si echilibrate, combaterea sedentarismului.

Articolul precedentDr. Valeria Herdea: Este un risc asumat sa nu vaccinezi copilul
Articolul următorCe analize sunt recomandate in timpul sarcinii