Specialist: 80% dintre femei dezvolta cel putin o data in viata chisturi ovariene. Nu toate implica probleme de sanatate

0
67

Majoritatea femeilor vor dezvolta un chist de ovar pe parcursul vietii, acesta fiind cel mai frecvent descoperit cu ocazia unui control de rutina. Cu toate acestea, nu toate chisturile ovariene constituie o problema de sanatate.

„Chistul ovarian reprezinta o formatiune cu pereti subtiri, plina cu lichid. La nivelul ovarului se gasesc astfel de formatiuni in mod normal, insa au dimensiuni reduse, de ordinul milimetrilor ce poarta denumirea de foliculi. in fiecare luna, un astfel de folicul este recrutat, creste pana la aproximativ 2 cm, moment in care se sparge eliberand ovocitul, intr-un proces ce poarta numele de ovulatie. Majoritatea chisturilor ovariene apar in legatura cu functionarea normala a ovarului si poarta numele de chisturi functionale, foliculare sau de corp galben. Acestea nu dau simptome, sunt benigne si dispar frecvent fara tratament, dupa doua sau trei luni.”, explica dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrica-ginecologie, intr-un comunicat de presa.

Chisturile de ovar se pot manifesta printr-o senzatie de durere sau presiune in abdomenul inferior de partea pe care acesta se dezvolta, disconfort in timpul contactului sexual, tulburari ale tranzitului intestinal sau urinari frecvente. Descoperirea acestor chisturi se face intamplator.

„Chisturile sunt descoperite, de obicei, in urma unui consult de rutina. Aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat in viata un chist ovarian. Atunci cand primesc diagnosticul, pacientele sunt bulversate din cauza temerilor frecvente asociate: interventia chirurgicala sau riscul aparitiei tumorilor cancerigene. Desi, in majoritatea cazurilor, prezenta chisturilor ovariene nu afecteaza capacitatea de procreere, un efect important al acestora este faptul ca perturba ovulatia si pot provoca fertilitate scazuta, care cel mai adesea depinde de tipul de chisturi, dimensiune si numarul lor.”, mai precizeaza medicul.

in cazul unei tulburari hormonale complexe, numita sindromul ovarelor polichistice (SOPC) se asociaza semne precum cicluri menstruale neregulate, anovulatie si exces de hormoni masculini.

„Denumirea sindromului vine de la prezenta la nivelul ovarului a multiplelor chisturi cu dimensiuni cuprinse intre 2-9 mm. Exista posibilitatea prezentei SOPC la femeile care prezinta mai putin de 8 menstruatii intr-un an, crestere in greutate sau obezitate, acnee, fir de par gros, negru si crescut in zone caracteristice barbatilor si dificultati in a obtine o sarcina. Sindromul ovarelor polichistice se manifesta prin cicluri menstruale neregulate si anovulatorii si presupune un aspect ecografic specific al ovarelor. in aceasta afectiune nu prezenta microchisturilor ovariene este principala problema, ci tulburarile hormonale ce caracterizeaza acest sindrom”, adauga dr. Andrei Cucu.

Articolul precedentAlaturi de tricolori! Hai, Romania!
Articolul următorOMS: Alimentatia sanatoasa ajuta in lupta contra multor boli. Printre acestea: bolile cardiovasculare, diabet zaharat sau cancer