OMS: Alimentatia sanatoasa ajuta in lupta contra multor boli. Printre acestea: bolile cardiovasculare, diabet zaharat sau cancer

0
21

Alimentatia sanatoasa ajuta impotriva multor boli netransmisibile, printre care bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabet zaharat sau cancer si impotriva malnutritiei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Odata cu cresterea productiei de alimente procesate, urbanizarii rapide si a schimbarii stilului de viata s-a ajuns la o schimbare a modelelor dietetice. Astfel, oamenii consuma mai multe alimente bogate in proteine, grasimi, zaharuri libere sau sare in defavoarea fructelor, legumelor sau fibrelor alimentare.

Ghidurile OMS recomanda, pentru o alimentatie sanatoasa:

Ad in title

a· Introducerea fructelor, legumelor, leguminoaselor (de tipul lintei, fasolei) si cerealor integrale in alimentatie

a· 5 portii de fructe si legume pe zi. Cu toate acestea, cartofii, cartofii dulci sau manioc si alte radacini cu amidon nu sunt clasificate ca fructe sau legume.

a· Mai putin de 5% din energia totala sa provina din aportul de zaharuri. Cele mai multe zaharuri libere sunt adaugate in produsele alimentare sau bauturi de catre producator, bucatar sau consumator. De asemenea, aceste zaharuri sunt in mod natural in miere, siropuri, sucuri de fructe si concentrate de sucuri de fructe.

a· Mai putin de 30% din aportul total de energie sa provina din aportul grasimilor. Grasimile nesaturate care gasesc in uleiurile de peste, avocado, nuci, floarea-soarelui, rapita si masline sunt de preferat in favoarea grasimilor saturate – din carnea grasa, unt, palmier si ulei de cocos, smantana, branza, ghee si slanina. Grasimile industriale trans nu sunt recomandate si trebuie evitate, adica acele grasimi gasite in produsele alimentare prelucrate, fast-food, alimente gustare, alimente prajite, pizza congelata, placinte, prajituri sau margarinele.

a· Consumarea a mai putin de 5 g de sare pe zi – echivalent cu aproximativ o lingurita- ajuta populatia adulta sa evite dezvoltarea bolilor cardiovasculare sau accidentului vascular cerebral. De asemenea, se recomanda folosirea sarii iodate.

Recomandarile OMS pentru alimentatia sanatoasa a copiilor cuprind urmatoarele masuri:

a· Sugarii trebuie sa fie hraniti exclusiv prin alaptare in primele 6 luni de viata.

a· Sugarii trebuie sa fie alaptat in mod continuu pana la varsta de 2 ani.

a· Peste varsta de 6 luni, laptele matern ar trebui sa fie completat cu introducerea treptata a unor alimente complementare dense adecvate, sigure si nutritive. Nu se indica sarea si zaharurile in componenta alimentelor sau preparatelor.

Statele membre OMS au semnat un acord prin care se angajeaza ca pana in anul 2025 sa reduca aportul si consumul crescut de sare cu 30%, sa se reduca la jumatate incidenta diabetului zaharat si obezitatii in randul adultilor si copiilor, dar si numarul copiilor supraponderali, potrivit Ghidurilor OMS din 2013 si 2014.

Articolul precedentSpecialist: 80% dintre femei dezvolta cel putin o data in viata chisturi ovariene. Nu toate implica probleme de sanatate
Articolul următorCare sunt testele folosite in diagnosticarea chisturilor ovariene