Sparanghelul este o sursa bogata de saruri minerale (magneziu, fier, fosfor), de microelemente (calciu, fier, iod), precum si de vitamina C si complexul de vitamine B. Sparanghelul este recomandat intr-o serie de afectiuni, cum ar fi bronsita cronica, diabetul, tulburarile digestive si chiar in curele de slabire.

Datorita proprietatilor terapeutice, sparanghelul este indicat in caz de cistita, litiaza, nefrita si de prostatita, cu conditia ca persoana in cauza sa nu aiba leziuni la nivelul cailor urinare, deoarece, din cauza iritatiilor, pot aparea sangerari. Persoanele care au probleme cu diabetul pot consuma sparanghel fara nicio problema, pentru ca acesta are un continut scazut de hidrati de carbon, cuprins intre 1,6-1,8%. Mai exact, sparanghelul ajuta la reglarea nivelului glicemiei, fiind recomandat ca adjuvant in tratamentul diabetului.

Totodata, oamenii de stiinta coreeni au realizat un studiu conform caruia sparanghelul are capacitatea de a elimina toxinele de la nivelul ficatului si de a stimula activitatea hepatica, iar acest lucru este posibil datorita subtantelor bioactive ce se regasesc in aceasta leguma. Oamenii se confrunta cu o problema tot mai frecventa in vietile lor si anume cu constipatia. Prin urmare, persoanele care sufera de constipatie cronica pot consuma sparanghel pentru a ameliora problema. Fibrele celulozice din compozitia sparanghelului stimuleaza contractia muschilor intestinali. De asemenea,sparanghelul si-a dovedit eficienta si in tratarea colicilor intestinali.